Unde vor merge banii europeni primiţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ce sectoare vor fi finanţate şi cu ce sume?

Autor: Roxana Rosu 14.05.2021

România a ajuns în această săptămână la un acord cu oficialii Comisiei Europene privind reformele şi investiţiile majore care vor fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care ar putea beneficia de 29 miliarde euro în următorii ani.

Printre investiţiile vizate prin acest program se numără 2,2 miliarde euro pentru mediul de afaceri, 3,7 miliarde euro pentru educaţie, 2,5 miliarde euro pentru sănătate, potrivit datelor publicate de Minsiterul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Exemple de investiţii pe componentele mature

PNRR pentru mediul de afaceri: circa 2,2 miliarde euro

Instrumentele financiare cu intermediari instituţii financiare (BEI,FEI şi foarte probabil şi BERD):

1) Garanţii de portofoliu pentru solvabilitate, acţiune climatică şi eficienţă energetică – circa 550 milioane euro pentru IMM-uri şi mid-caps

2) Instrument de capital de risc pentru IMM-uri  – circa 500 milioane euro pentru IMM-uri şi mid-caps

3) Fond de Fonduri pentru digitalizare, acţiune climatică şi alte domenii de interes – circa 300 milioane euro pentru întreprinderi mari.

Pe lângă cele intermediate de BEI,FEI şi BERD, vor mai exista diverse scheme de granturi în cadrul diferitelor componente:

4) Digitalizarea IMM-urilor – fonduri nerambursabile, schemă administrată de MIPE – circa 200 milioane euro

5) O măsură de sprijin pentru listarea la bursă a companiilor româneşti: circa 35 milioane euro. Implementată de MIPE, cu sprijinul Bursei de Valori Bucureşti.

6) Diverse scheme de sprijin pentru stimularea competitivităţii, cu accent pe inovare şi crearea de tehnologie digitală: circa 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

7) Diverse scheme de sprijin pentru promovarea de energii regenerabile: circa 200 milioane euro (suma este în negociere la acest moment). Implementată de Ministerul Energiei

8) Diverse scheme de sprijin pentru investiţii semnificative, în special în zona de inovare şi noi tehnologii aplicate în zona de producţie: crica 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Finanţelor

Educaţie : 3,7 miliarde euro

Rezultate aşteptate:

Sănătate – 2,5 miliarde euro

Rezultate aşteptate:

Alte componente în fază avansată de negociere:

Împăduriri, combaterea tăierilor ilegale de păduri şi biodiversitate: 1,4 miliarde euro

Transport – 8,5 miliarde euro

Fondul pentru Valul renovării – 2,2 miliarde euro