Lupta pentru mediu. ZF Live. Dragoş Călugăru, director general al ECOTIC: Ţinta de colectare pentru deşeurile electrice a crescut anul acesta până la 65% din media echipamentelor noi puse pe piaţă în ultimii trei ani

Autor: Alexandra Matei 22.05.2021

♦ Pentru organizaţiile colective, deşeurile provenite din programul Rabla pentru electrocasnice însemnau circa 5-10% din ţinta toată setată de acestea ♦ Dacă nu se vor atinge aceste ţinte se va datora Administraţiei Fondului de Mediu o penalizare de 4 lei/kg ţintă neatinsă.

Directiva europeană cu privire la colectarea deşeurilor electrice presupune atingerea unei ţinte de 65% din media echipamentelor noi puse pe piaţă în ultimii trei ani, ţintă care a crescut în 2021 cu 20% faţă de anul precedent. Tot de anul acesta, conform unei hotărâri de guvern, susţine Dragoş Călugăru, director general al ECOTIC, deşeurile colectate ca urmare a voucherelor date în programul Rabla pentru electrocasnice nu intră sub incidenţa atingerii ţintelor producătorilor şi organizaţiilor colective aferente.

Practic, explică el, guvernul obligă organizaţiile colective să găsească alte surse de colectare pentru atingerea ţintelor setate la nivel european.