Producătorul de vinuri ecologice Vifrana încheie prima şedinţă de tranzacţionare la o capitalizare de 25,1 mil. lei. Acţiunile, plus 11,11% faţă de preţul din ofertă pe tranzacţii de 2,3 mil. lei

Autor: Tibi Oprea 14.05.2021

Producătorul de vinuri ecologice Vifrana (simbol bursier BIOW) s-a listat vineri pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi au încheiat prima şedinţă de tranzacţionare la o capitalizare de 25,1 mil. lei, în contextul în care acţiunile s-au apreciat cu 11,11% faţă de preţul din plasamentul privat încheiat în decembrie 2020, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Investitorii au schimbat vineri un număr de 4,4 milioane de acţiuni BIOW, echivalentul a 8,7% din total, tranzacţii care s-au ridicat la 2,3 mil. lei. Vifrana a încheiat anul trecut un plasament privat de acţiuni prin care a atras de la investitori 9,55 mil. lei de la investitori, la preţul de 0,45 lei pe unitate. Vineri, acţiunile au închis sesiunea la preţul de 0,5 lei.

„Ne dorim să stimulăm interesul investitorilor într-o afacere <Green Deal> începută acum 12 ani şi care s-a maturizat şi a deschis un capitol unic în istoria companiilor din România cu acţionariat autohton. Următorul pas este consolidarea internaţionalizării Vifrana prin deschiderea unor noi pieţe externe pe lângă cele pe care operează cu succes în prezent. Sustenabilitatea este vectorul principal pe care dorim să-l menţinem la cel mai înalt nivel. Gândim şi acţionăm în spiritul noilor orientări europene şi mondiale oferind vinuri curate cu amprentă zero de carbon. Natură într-un pahar cu vin! Vă invit să îl degustăm împreună”, a declarat Octavian Vucmanovici, Director General şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Vifrana.

Octavian Vucmanovici a fost prezent vineri la bursă în cadrul evenimentului derulat cu ocazia admiterii la tranzacţionare a emitentului. Întrebat de ZF care va fi politica de dividend a companiei în urma listării, el a declarat că aproximativ 50% din profit ar urma să fie distribuit acţionarilor sub formă de cash şi restul să fie sume capitalizate pentru investiţii.

„Vifrana este primul producător de vinuri organice listat pe piaţa AeRO. Ne bucurăm să putem oferi investitorilor o gamă cât mai variată de emitenţi pentru a-şi diversifica portofoliile, precum şi să susţinem companiile în planurile lor de creştere, prin mecanisme de finanţare bursiere. Sectorul agribusiness este tot mai bine reprezentat la BVB ca urmare a listărilor din ultimii doi ani a companiilor din domeniu şi sperăm ca trendul acesta să continue. Succesul oricărei runde de finanţare depinde în mare parte de povestea companiei şi de efortul intermediarului, iar suma atrasa în cazul Vifrana este o dovadă a acestei bune colaborări”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, vineri în cadrul evenimentului.

Goldring, unul dintre cei mai activi brokeri în termeni de listări de la Bursa de Valori Bucureşti şi care în 2021 a fost numit “intermediarul companiilor antreprenoriale româneşti” de către operatorul bursier local, a fost intermediarul şi consultantul listării.

„Ne bucurăm să intermediem listarea pe piaţa de capital a unei societăţi cu activitate de producţie în zona agriculturii ecologice, respectiv Vifrana, producător român de vinuri organice şi exportator de succes pe pieţele externe. Ne încântă profilul activităţii, mai ales în orizontul Green Deal, dar şi dinamismul Vifrana aflată la începutul unei traiectorii de creştere accelerată. Succesul plasamentului privat confirmă interesul investitorilor pentru diversificarea portofoliilor cu investiţii în sectoare emergente şi suntem nerăbdători să urmărim evoluţia viitoare atât a afacerii Vifrana, cât şi a cotaţiei BIOW la BVB”, a declarat Virgil Zahan.

Vifrana a fost înfiinţată în 1998 şi s-a reorientat spre cultivarea viţei de vie şi producţiei de vinuri începând cu 2006, când au fost puse bazele plantaţiei de viţă de vie ecologică. În prezent, compania produce vinuri organice şi administrează crama Vifrana, care procesează întreaga cantitate de struguri provenită din cultura proprie de viţă de vie (circa 130 de hectare) din zona Adamclisi, Dobrogea. Via nu este supusă tratamentelor chimice, fiind tratată organic, cu respectarea cerinţelor impuse de organismele de certificare ecologică.

Vinul Vifrana este legal atestat DOC şi certificat de Austria Bio Garanţie şi se vinde preponderent prin intermediul lanţurilor de magazine, atât pe plan intern, cât şi extern.

Compania a înregistrat în primul trimestru din acest an o creştere de 34% a numărului de sticle de vin vândute, raportat la acelaşi trimestru din 2020 şi vânzarea cu 97% mai multe sticle de vin Rose în aceeaşi perioadă.

Cifra de afaceri estimată pe 2020 este de 5,43 mil. lei. Strategia Vifrana prevede dezvoltarea prezenţei pe pieţele externe din Germania, Olanda, Suedia şi Marea Britanie, unde vânzările de produse organice au crescut cu 20% în 2020, iar creşterea pieţei vinurilor bio spumante este estimată la 47%.