Alexandru Bîrsan, casa de avocatură Filip & Company: Nu mai sunt doar antreprenori aflaţi la vânzare, ci şi la cumpărare. În timp ce unele companii locale îşi consolidează activitatea în România, altele ies peste graniţă

Autor: Cristina Roşca 17.05.2021

♦ Pe piaţa de M&A din România s-au semnat anul trecut peste 100 de tranzacţii cu o valoarea totală de peste 3 mld. euro, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor adunate de la jucătorii din domeniu ♦ Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Europa ar urma să aibă un 2021 bun dat fiind că bani în piaţă există, la fel şi apetit de cumpărături.

Pe piaţa de M&A, ca de altfel în tot ce înseamnă mediu economic, există o senzaţie ca după război în 2021, oamenii şi companiile simt că au pierdut nişte luni şi acum se luptă să realizeze tot ce ar fi putut face în această perioadă, spune Alexandru Bîrsan, partener şi coordonator al departamentului de fuziuni, achiziţii şi pieţe de capital în cadrul casei de avocatură Filip&Company.

„Este un volum foarte mare de muncă. Pe piaţa de M&A văd activitate, evaluările sunt foarte bune şi psihologia actorilor e în direcţia hai să facem lucruri. Nu e însă un vârf de piaţă construit lin, în condiţii normale.”

Această efervescenţă vine şi în contextul în care în primele luni de pandemie a fost necesară o analiză mai lungă a tranzacţiilor decât în mod normal, astfel că apoi s-au accelerat mai multe deal-uri de-o dată.