OMV Petrom anunţă că a finalizat vânzarea activelor de producţie din Kazahstan şi rămâne să se concentreze pe regiunea Mării Negre

Autor: Cristina Bellu 17.05.2021

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, anunţă finalizarea tranzacţiei demarată în decembrie 2020, care a presupus vânzarea integrală a participaţiei sale în Kom-Munai LLP (KOM) şi Tasbulat Oil Corporation LLP (TOC) din Kazahstan, firme care deţin licenţe de producţie pentru patru zăcăminte, către Magnetic Oil Limited.

“Tranzacţia face parte din strategia OMV Petrom de a-şi concentra expansiunea regională către zona Mării Negre în căutarea celor mai profitabile resurse”, spun reprezentanţii OMV Petrom.

OMV Petrom este compania care a investit cel mai mult până în acest moment în noi proiecte din Marea Neagră, blocul Neptun Deep, din zona de mare adâncime, acumulând deja investiţii de peste 1,5 miliarde de dolari făcute în parteneriat cu americanii de la ExxonMobil. Proiectul este acum blocat din cauza schimbărilor legislative, dar reprezentanţii OMV Petrom insistă că lucrurile trebuie repuse în mişcare anul acesta dacă România nu vrea să piardă această oportunitate.

Compania spune despre tranzacţia cu activele din Kazahstan că impactul acesteia asupra indicatorilor operaţionali ai OMV Petrom este limitat, operaţiunile din Kazahstan reprezentând doar o mică parte din portofoliul general al OMV Petrom.

În 2020, producţia zilnică cumulată a celor patru zăcăminte a fost de 6,76 kboe / zi, reprezentând 4,7% din producţia Grupului, în timp ce rezervele 1P de 21,8 milioane bep au reprezentat 4,6% din rezervele Grupului. 

OMV Petrom a intrat în sectorul Upstream din Kazahstan în 1998. Toate zăcămintele sunt situate în regiunea Mangistau din vestul Kazahstanului lângă Marea Caspică. Cele patru zăcăminte onshore acoperă o suprafaţă totală de 86,52 kilometri pătraţi, incluzând aproximativ 75 de sonde, instalaţii de producţie şi 200 km de conducte.

Grupul a terminat primul trimestru din an cu vânzări de 4,8 miliarde de lei (circa 1 mld. euro), cu 20% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul net al perioadei a fost de 573 de milioane de lei, în scădere cu 12%.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 53 milioane bep in 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW.

Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 790 benzinarii, la sfarsitul lunii martie 2021, sub doua branduri, OMV si Petrom.

Grupul austriac OMV detine 51% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, detine 20,6%, Fondul Proprietatea detine 7%, iar 21,4% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.