George Soros a cumpărat acţiuni legate de prăbuşirea fondului Archegos, creat de omul de afaceri Bill Hwang. Valoarea activelor depăşeşte 350 de milioane de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 17.05.2021

Grupul de investiţii Soros Fund Management, creat de miliardarul George Soros, a cumpărat mai multe acţiuni afectate de prăbuşirea fondului Archegos Capital din martie, scrie Yahoo Finance.

Compania a cumpărat acţiuni ale CBS Corporation, Discovery Communications şi Baidu, preţurile aflându-se „la reducere” în urma declinului Archegos.

Astfel, Soros a achiziţionat acţiuni de 194 mil. dolari la ViacomCBS şi acţiuni de 77 mil. dolari la Baidu, compania care deţine cel mai important motor de căutare din China. Totodată, firma a cumpărat acţiuni la grupul chinez Vipshop şi Tencent Music Entertainment, în valoare de 46 mil. şi, respectiv, 34 mil. dolari.

O persoană familiarizată cu tranzacţiile fondului a declarat pentru Bloomberg că firma nu a deţinut acţiunile înainte de implozia suferită de Archegos.

Prăbuşirea fondului de investiţii a cauzat pierderi masive pentru câteva bănci majore în momentul în care Archegos nu a putut răspunde apelurilor în marjă ale brokerilor. Compania deţinea un capital de peste 20 mld. dolari şi pariuri totale ce depăşeau 100 mld. dolari.

Hwang s-a bucurat de succes până a decis să folosească bani împrumutaţi pentru a plasa pariuri pe acţiuni. Problema cu această strategie ia naştere când investiţiile încep să înregistreze pierderi şi băncile care i-au oferit banii investitorului încep să se agite şi să iniţieze apelurile în marjă.

Ulterior, acţiunile investiţiilor Archegos, precum ViacomCBS şi Discovery, s-au prăbuşit temporar, în timp ce impactul resimţit la nivelul băncilor a depăşit 10 mld. dolari, JPMorgan, Nomura şi Credit Suisse înregistrând cele mai grave pierderi.