Producătorul polonez Solaris livrează 40 de autobuze electrice primăriei Piteşti, contract de peste 100 mil. lei

Autor: Laurentiu Cotu 18.05.2021

Compania poloneză Solaris Bus & Coach va livra 40 de autobuze electrice Solaris Urbino 12 municipiului Piteşti, în cadrul unui contract de peste 100,4 mil. lei (20,6 mil. euro), plus TVA. În cadrul contractului au mai fost achiziţionate şi 11 staţii de încărcare electrică rapidă şi alte 40 de staţii de încărcare lentă. Termenul de livrare a vehiculelor este de maximum 22 de luni. Investiţia municipalităţii din Piteşti este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Cele 40 de autobuze electrice vin în completarea celor 70 de autobuze diesel livrate de producătorul european în municipiul Piteşti în 2015. Autobuzele electrice Solaris Urbino 12 sunt dotate cu motoare electrice de 160 KW. Fiecare vehicul comandat are 12 metri lungime, 2,55 metri lăţime şi o înălţime de 3,48 metri, putând transporta până la 82 de pasageri, incluzând 30 de persoane aşezate.

Noile autobuze Solaris sunt dotate cu sistem de aer condiţionat şi încălzire, un sistem audio-video de informare a călătorilor cu date despre orele estimate de călătorie, anunţarea staţiei sau alte informaţii privind traseul. Călătorii vor beneficia şi de acces la Wi-Fi şi prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

Cele 11 staţii de încărcare rapidă de 300 KW fiecare vor permite vehiculelor încărcarea completă într-un interval de timp cuprins între 2 şi 10 minute, iar cele lente încărcarea într-un timp de până la 6 ore. În prezent, peste 300 de vehicule Solaris sunt folosite în transportul în comun din oraşele: Craiova, Cluj-Napoca, Piteşti, Braşov, Satu Mare, Galaţi, Baia Mare şi Oradea, vehiculele electrice şi hibrid fiind preponderente. De asemenea, peste 200 vehicule ecologice urmează să fie livrate în următoarele 12 luni de Solaris către diferite municipalităţi din România.

Solaris Bus & Coach SA este unul dintre cei mari producători din Europa de autobuze şi troleibuze. În cei aproape 25 de ani de existenţă, compania a produs peste 20.000 de vehicule folosite în transportul public din sute de oraşe europene. Potrivit unor date furnizate anul trecut de oficialii Solaris în România, la nivelul anului 2019, circa 4-5% din veniturile totale ale Solaris Bus & Coach la nivel global au provenit din piaţa locală. Compania a intrat în România în 2006. Printre competitorii Solaris în România, se numără MAN, Mercedes, Iveco, Volvo, BYD, cărora li se adaugă, în piaţa locală, firmele din Turcia.