ZF Live. Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: Ne îndreptăm spre o creştere economică de 7% în acest an. Dacă dobânzile vor creşte pe plan extern, BNR va urma acelaşi model

Autor: Alexandra Matei 19.05.2021

♦ Primele prognoze pentru acest an arată o creştere economică de 7%, o inflaţie de peste 4% la finalul anului, un deficit de concurent de peste 5% şi un curs de schimb de 4,94 pentru finalul lui 2021 ♦ De asemenea, dacă dobânzile vor creşte pe plan extern, Banca Naţională a României (BNR) va urma acelaşi model.

Economia României a avut rezultate surprinzătoare în primul trimestru din 2021, întrucât a înregistrat o creştere de 2,8% faţă de trimestrul al patrulea din 2020, în care de asemenea s-au înregistrat rezultate bune. Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune că rezultatele din T1 ale acestui an au depăşit previziunile, iar dacă în perioada următoare nu vor apărea noi restricţii sau un alt val al pandemiei de Covid-19, România s-ar putea îndrepta spre o creştere economică de 7%, sau chiar mai mult, în 2021.

El susţine că doi factori care au contribuit la această revenire au fost sectoarele foarte influenţate de pandemie – ospitalitate şi turism –, dar şi managementul în sine, care a fost unul destul de bun, România reuşind să gestioneze lucrurile chiar mai bine decât alte ţări.