Există un interes enorm pentru Agenţia Europeană de Securitate Cibernetică din Bucureşti: „Va deveni un magnet pentru specialişti“

Autor: Alexandra Cepăreanu 18.05.2021

„Organizaţii cu care în urmă cu doi ani aveam dificultăţi să intru în contact acum sunt extrem de interesate să discute cu autorităţile române sau oameni de afaceri locali.“

Centrul European pentru Securitate Cibernetică, prima instituţie europeană care va avea sediul la Bucureşti, cu rolul de a gestiona investiţiile Uniunii Europene în domeniul securităţii cibernetice, va transforma capitala României într-un magnet pentru specialişti şi pentru jucătorii care dezvoltă şi oferă soluţii, servicii şi produse de tehnologie în domeniul securităţii cibernetice, a spus Dan Cîmpean, director general al CERT-RO (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), prezent în cadrul videoconferinţei Cybersecurity Trends.

Protecţia datelor în era muncii hibrid. Lecţiile primului an de pandemie, organizată de Ziarul Financiar împreună cu Bitdefender, Cisco, Orange Business Services, Superbet, Telekom, Atos, GTS Telekom, Dendrio, Ericsson şi Metaminds. „Eu o consider o victorie a României, faptul că avem o agenţie europeană pe domeniul IT. În sine va deveni un magnet pentru specialişti. Organizaţii cu care acum 1-2 ani aveam dificultăţi să intru în contact în prezent sunt extrem de interesate să discute cu autorităţi române sau actori din mediul de afaceri local. O văd ca pe un trend masiv, devenim un magnet, dar trebuie să vedem cum materializăm şi monetizăm acest trend pozitiv”, a spus Dan Cîmpean.

El a adăugat că regulamentul european pentru reglementarea oficială a agenţiei europene de la Bucureşti se află pe masa Parlamentului UE şi urmează a fi publicat la jumătatea lunii iunie. „Aşteptăm publicarea regulamentului european. Aceasta nu este o agenţie gigantică ca mărime a personalului, ci ca mărimea programelor şi proiectelor pe care le va derula. Va începe cu 30 – 40 de persoane, undeva spre finalul acestui an şi va creşte spre 80 – 100 – 120 de angajaţi, în perioada următoare. Este o agenţie care va face preponderent management de programe şi proiecte pe domeniul securităţii cibernetice. Este o oportunitate foarte mare.”