Transportatorii spun că ASF a majorat tarifele de referinţă la RCA deşi numărul de accidente s-a redus anul trecut. Poziţia ASF: Autoritatea nu stabileşte tarifele de referinţă RCA, doar le publică

Autor: Roxana Rosu 19.05.2021

Companiile de transport critică majorarea tarifului de referinţă al RCA, conform datelor publicate de ASF, cu toate că numărul de accidente s-a redus anul trecut pe fondul restricţiilor de circulaţie cauzate de pandemie.

”Când numărul de accidente e în scădere abruptă în ultimii doi ani, iar tariful de referinţă al poliţei RCA, în loc să scadă, creşte în permanenţă, este clar că vorbim despre greşeli grave şi repetate, care favorizează firmele de asigurari şi care prejudiciază interesele celor 9 milioane de şoferi români, pe care Statul Român ar trebui să-i protejeze” , a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) spune că firmele de asigurări din alte ţări au restituit şoferilor o parte din valoarea preţului RCA perceput în avans, pe fondul restricţiilor de circulaţie cauzate de pandemia Covid – 19 şi a valorilor de trafic scăzute.

Conform tabelului de mai jos, publicat de ASF în martie 2021, în anul 2019, frecvenţa şi severitatea daunelor, cei doi parametri principali care determină preţul RCA, au fost în scădere faţă de anul 2018.

An accident

Frecventa

Severitatea

Prima de risc

2015

6,02 %

8.652

521

2016

6,00 %

7.992

479

2017

6,25%

7.608

476

2018

6,32%

7.495

474

2019

5,81%

6.379

371

Total

6.08%

7.486

455

De asemenea, în anul 2020, respectiv în perioada crizei sanitare, în România au existat două luni de stare de urgenţă, urmate de 7 luni de stare de alertă. Până acum câteva zile au existat restricţii de circulaţie pe timp de noapte. În această perioadă, valorile de trafic au scăzut semnificativ, la nivel naţional. La fel şi numărul de accidente de circulaţie şi, implicit, numărul dosarelor de daună RCA achitate de asiguratori.

Potrivit datelor furnizate de Poliţia Română, în perioada stării de urgenţă numărul accidentelor a scăzut cu 72%. De asemene, potrivit ASF, societăţile de asigurare au avizat, în intervalul aprilie – iunie 2020 (trimestrul II), un număr de 56.661 dosare de daună RCA, cu 38,67% mai puţine decât cele vizate în primul trimestru din 2020. Iar Comisia Europeană a prezentat, la sfârşitul lunii aprilie 2021, un raport din care reiese că numărul victimelor accidentelor rutiere produse pe drumurile din România s-au redus cu 12% în anul 2020 faţă de anul 2019.

În replică la poziţia COTAR, ASF  spune că estimarea tarifelor de referinţă se realizează pe baza datelor statistice privind piaţa asigurărilor RCA, în speţă date istorice (pe ultimii 5 ani) referitoare la poliţele de asigurare şi la daunele aferente. Prin urmare, cele mai recente tarife de referinţă nu sunt reprezentative pentru evenimentele perioadei de pandemie COVID-19 (trafic redus, accidente mai puţine).

Astfel, tarifele de referinţă sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice, precum şi de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri). A.S.F. are doar obligaţia legală de a publica tarifele de referinţă.

”Publicarea tarifelor de referinţă reprezintă un demers ce conduce la creşterea transparenţei, la informarea şi la transmiterea către consumatori şi către companiile din piaţă a unor informaţii corecte şi complete cu privire la poliţele RCA. Tarifele de referinţă nu reprezintă tarife la care sunt încheiate asigurările obligatorii de răspundere civilă auto în piaţă.

Estimarea tarifelor de referinţă, care utilizează formula de calcul definită la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017, se realizează pe baza datelor statistice referitoare la piaţa asigurărilor RCA, în speţă date istorice referitoare la poliţele de asigurare şi daunele aferente, de la toate societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de A.S.F. şi de la o sucursală care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire, care practicau asigurări RCA la data de referinţă.

Perioada de referinţă pentru datele istorice utilizate în determinarea primei de risc de referinţă, a factorilor de încărcare şi a tarifului de referinţă (sau prima brută de referinţă) este reprezentată de ultimii 5 ani de evenimente anteriori datei de referinţă”.