Nota de plată pentru materialele de construcţii verzi: cine o achită şi cum o recuperează?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.05.2021

♦ Sustenabilitatea în construcţii ar trebui să se concretizeze, în final, în clădiri mai eficiente şi un consum mai mic de energie, aproape de zero ♦ Producătorii şi dezvoltatorii au intrat deja în cursă şi fac demersuri pentru a-şi adapta proiectele la noile standarde ♦ Cine achită însă nota de plată în final?

Legislaţia europeană de mediu impune în prezent reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, iar în vara acestui an Comisia Europeană va lansa un nou pachet legislativ care să abordeze o ţintă crescută, de cel puţin 55% reducere până în 2030, astfel încât în 2050 să poată fi atinsă neutralitatea climatică. În acest context, integrarea soluţiilor de construcţii cu amprentă redusă de CO2 este o tendinţă care va dobândi în curând statutul de normă pentru întreaga industrie la nivel global.

„Odată cu implementarea legislaţiei europene, solicitările crescute de protecţie a mediului şi a climei vor conduce la o cerere în creştere de materiale de construcţii ecologice. Unele companii sunt deja dispuse să plătească un preţ premium pentru cimenturile verzi, întrucât acestea ajută la obţinerea de puncte suplimentare pentru certificarea clădirilor verzi“, spun reprezentanţii producătorului de ciment Holcim.