ANALIZĂ ZF: Semnal de alarmă de la producătorii de materiale de construcţii: Creşterile de preţ vor afecta semnificativ evoluţia lucrărilor noi în construcţii, dar şi finalizarea celor existente. Primim majorări la fiecare două-trei săptămâni

Autor: Alina-Elena Vasiliu 29.05.2021

Şi antreprenorii generali vorbesc despre majorările de preţ la materiile prime, fapt care afectează costurile de construcţie.

Viitorul pieţei imobiliare stă sub semnul între­bă­rii, în condiţiile în care presiunea adusă de scum­pirea materiilor prime din con­struc­ţii apasă tot mai greu pe umerii companiilor. Este vorba despre majorări de până la 40%, cauzate de limitarea stocurilor, iar companiile din domeniu se tem că acestea nu se vor opri aici.

Impro, un producător polonez de acoperişuri şi panouri termoizolante, spune că a resimţit din plin scumpirea materiei prime, mai ales că, pentru businessul său, oţelul reprezintă 95% din materiile achiziţionate. Practic, toate produsele din portofoliu au fost afectate de scumpiri.

„De la începutul anului, preţurile au crescut cu aproximativ 35% şi cu siguranţă nu se vor opri aici. La anumite produse, scumpirea va ajunge la peste 50%. Impactul scumpirii ma­te­riilor prime se va resimţi în urmă­toa­rea perioadă tot mai mult şi pe piaţa imo­biliarelor“, spune Mircea Pa­sen­ciuc, directorul general de la Impro.

Polonezii de la Impro au în România două fabrici – de aco­perişuri şi de panouri termoizolante. Compania a preluat la sfârşitul anului 2017 fabrica de panouri de tip sandwich din Timişoara de la italienii de la Marcegaglia. Grupul era deja prezent în România din 2009, iar până în 2016 a funcţionat cu o singură linie de producţie într-un spaţiu închiriat, urmând să deschidă propria fabrică în localitatea Jucu din judeţul Cluj.

„Creşterile din acest an sunt, de fapt, efectele pe care le-a generat izbucnirea pandemiei de coro­navirus. Practic, din fe­bruarie 2020, marii producători de oţel au preconizat o încetinire a economiei globale şi astfel au redus motoarele, au închis anumite furnale şi au redus cantităţile produse. Preconizările nu s-au adeverit, economia nu a încetinit, ci a accelerat, şi astfel la sfârşitul anului s-au produs blocaje. Deoarece repornirea tuturor motoarelor necesită mai mult timp,

s-a ajuns la o lipsă de oţel în piaţă, iar din această cauză preţurile au luat o traiectorie ascen­dentă“, explică Mircea Pasenciuc.

Decorio este un alt business care depinde foarte mult de evoluţia preţului la oţel, compania fiind producător de sisteme de garduri.

„Sunt creşteri mari la produsele metalice, moderate la produsele din PVC şi beton şi mai mici la produsele cu multă manoperă şi mult know-how. Cu siguranţă costurile de construcţie vor creşte accelerat în perioada urmă­toare, având în vedere că majoritatea furni­zorilor şi a producătorilor au ter­minat stocurile“, spune Marian Radu, director general şi acţionar la Decorio.

El precizează că până acum panourile de gard s-au scumpit cu 20-30%, plasele pentru gard cu 20-25%, panourile rezidenţiale cu 15%, gardurile mobile pentru şantier cu 30%, accesoriile PVC cu 15%, iar cele din aluminiu cu 10%.  „Preţurile sunt în continuă creştere, primim majorări la fiecare două-trei săptămâni.“

Sika este un alt producător care invocă majorările de preţ drept una dintre cele mai acute probleme ale începutului de an.

„Creşterile de preţ din ultima perioadă vor afecta semnificativ evo­luţia lucrărilor noi în construcţii, dar şi fina­lizarea celor existente. Ne aşteptăm ca, odată cu diminuarea efectelor pan­demice, economia să revină la nor­malitate“, spune Laurenţiu Ştefănescu, director general la Sika România.

Compania produce aditivi pentru betoane într-o fabrică din Braşov şi mortare şi adezivi speciali pentru construcţii în localitatea Căpuşu Mare din judeţul Cluj. În plus, de anul trecut a preluat şi cele 11 fabrici ale AdePlast, la Ploieşti, Oradea, Roman şi Craiova, unde se produc mortare, polistiren şi vopsele.

Gabriela Pintea, manager de achiziţii la TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii, spune că majorările de preţuri din ultimul an sunt cuprinse între 70 şi 140%.

„Noi avem o strategie de achiziţii care presupune minimum doi furnizori aprobaţi pentru materiile prime de bază. Nu am fost şi nu suntem în pericol să sistăm producţia din lipsă de materii prime“, spune Gabriela Pintea.

TeraPlast cumpără materii prime din toată lumea, atât din Europa, cât şi din America, Africa şi Asia.

„Majoritatea jucatorilor din Europa au raportat în 2021 dificultăţi majore legate atât de aprovizionare, cât şi de logistică. În aceste condiţii, este puţin probabil ca sectorul să revină la normal pe termen scurt. În plus, activitatea din sectorul construcţiilor, în special pe lucrările de infrastructură, generează o cerere mare care duce la o presiune suplimentară de creştere a preţurilor“, adaugă ea.

Şi antreprenorii generali vorbesc despre majorările de preţ la materiile prime, fapt care afectează costurile de construcţie.

„Anul 2021 a demarat sub auspiciile aceluiaşi context pandemic în care ne-am concentrat pe asigurarea măsurilor de protecţie şi prevenţie împotriva Covid-19. Provocările pe care le avem anul acestea sunt, în mare parte, legate de creşterea preţurilor principalelor materiale şi servicii necesare în proiectele de construcţii, precum şi de identificarea oportunităţilor de pătrundere pe cele mai noi şi atractive nişe ale pieţei de construcţii“, spun reprezentanţii PORR, unul dintre cei mai mari constructori prezenţi pe piaţa locală.

Austriecii lucrează în România în proporţie de 99% la proiecte publice - infrastructură, lucrările private reprezentând doar o mică parte din portofoliul companiei.

De la începutul anului, companiile din construcţii spuneau că au intrat în 2021 sub impactul scumpirilor de materii prime, ceea ce pune evoluţia acestui sector sub semnul întrebării. Oţelul în mod special, materie primă pentru foarte multe companii cu activitate în construcţii, a trecut prin majorări de preţ considerabile, îngreunând activitatea producătorilor de acoperişuri, hale metalice sau panouri termoizolante.

 

 

O piaţă de 16 mld. euro, cu un an 2020 record

► Piaţa totală a construcţiilor din România este estimată de oficialii din industrie la circa 16 miliarde de euro, având un trend descendent în ultimii ani. Din această valoare, materialele de construcţii reprezintă circa o treime, adică puţin peste 5 miliarde de euro.

► Anul 2020, cu tot cu pandemie, a adus construcţiilor a doua cea mai bună evoluţie an la an din ultimul deceniu, după cum reiese din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,9%. Doar în 2019 avansul fusese mai mare – considerabil însă, mai exact de aproape 28% faţă de anul precedent.

► Construcţiile au fost unul dintre puţinele sectoare care au continuat să aibă activitate chiar şi în timpul crizei sanitare, când alte industrii au fost puse la pământ de blocajul pe care l-au adus măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Construcţiile au trecut astfel printr-o perioadă neaşteptat de favorabilă, ceea ce a impulsionat şi dezvoltarea acestei pieţe, fapt demonstrat atât de datele statistice, cât şi de mărturiile jucătorilor de profil.