ZF Live. De ce a atras BCR 1 mld. lei la 3,9% dobândă când are depozite peste credite bancare? Ioana Tănase, BCR: Cerinţă de reglementare. Să arătăm că putem fi independenţi de acţionari ca surse de finanţare

Autor: Eduard Ivanovici 21.05.2021

Un  miliard de lei este suma pe care BCR a atras-o de la investitori instituţionali, precum fonduri de pensii, BERD şi IFC, la o dobândă de 3,9% pe an, chiar dacă pe partea de lichiditate soldul depozitelor depăşeşte cu 20 mld. lei pe cel al creditelor. Cum se explică atunci finanţarea record şi cum s-a ajuns la o dobândă de 3,9% pe an într-o emisiune de obligaţiuni record cu scadenţa pe 7 ani?

„Cerinţă de reglementare. Trebuie să arătăm că putem fi independenţi faţă de acţionari în ceea ce priveşte sursele de finanţare. Iar faptul că suntem prezenţi pe Bursă, acum cu a doua ediţie de emisiune de obligaţiuni, reprezintă doar o încredere mai mare pe care o arătăm şi pe piaţa locală“, a spus Ioana Tănase, head of investment banking la BCR, la emisiunea zilnică ZF Live, ediţia 20 mai 2021.

Pe 19 mai 2021 în sistemul Bursei a fost procesată o emisiune de obligaţiuni de 1 mld. lei, prin prisma a 2.000 de bonduri, adică o valoare de 500.000 de lei pe unitate, accesibilă doar investitorilor instiuţionali. La final de 2020 BCR avea un sold al creditelor de 43 mld. lei şi unul al depozitelor de 65 mld. lei. Cum a fost determinată dobânda de 3,9%?