VIDEO. Mesaj direct al noii şefe pentru Europa din cadrul Deutsche Telekom, Dominique Leroy: Competiţia cu Digi era prea dură, dacă am fi rămas în România ar fi trebuit să investim mult în îmbunătăţirea reţelei fixe. Cu banii de la Orange pe fostul Romtelecom putem investi în alte ţări

Ziarul Financiar 20.05.2021

Dominique Leroy, noua şefă a operaţiunilor pentru Europa din cadrul Deutsche Telekom, nu a ezitat să explice direct, fără ocolişuri, într-o discuţie - e drept dedicată investitorilor şi acţionarilor - de ce gigantul german a abandonat lupta şi s-a decis să plece de pe piaţa de servicii fixe din România prin vânzarea operaţiunilor către gigantul francez Orange.

Ne-ar fi costat prea mult să aducem reţeaua fixă la un nivel de la care să putem concura cu colosul din cablu Digi, aşa că am preferat să vindem pentru a duce banii acolo unde avem nevoie de ei mai tare, a transmis (oarecum) printre rânduri Leroy, răspunzând unei întrebări adresate de reprezentantul unei companii de cercetare. “Unde vedem o competiţie mai intensă în Europa? În mod tipic este vorba de România, acesta fiind probabil şi unul dintre motivele pentru care am decis să vindem operaţiunile fixe. Dacă ar fi trebuit să concurăm pe piaţa de servicii fixe din România ar fi trebuit probabil să investim o sumă destul de mare de bani în îmbunătăţirea reţelei fixe, în condiţiile în care venitul mediu lunar pe client (ARPU) este relativ mic, încă este mic iar grupul Digi este un operator care este destul de agresiv pe piaţă. De aceea am decis să plecăm din România pentru a fi capabili să investim în alte ţări”, a afirmat Leroy.

Acestea sunt primele declaraţii atât de directe despre tranzacţia cu Orange făcute de un reprezentant din echipa de top management a Deutsche Telekom, anterior mesajele transmise fiind vagi şi punând accent pe reorientarea “strategică” a obiectivelor grupului.

Tranzacţia cu Orange, anunţată în noiembrie 2020, a evaluat fostul Romtelecom la 497 mil. euro, sumă care include atât reţeaua fixă a companiei (90.000 de km de fibră care acoperă 3 mil. de gospodării) cât şi un număr de 5 milioane de clienţi.
Orange, care este deja liderul pieţei de telefonie mobilă cu peste 9 mil. de clienţi, dintre care circa 5 mil. cu abonament, va prelua şi baza de clienţi fix - mobil a fostului Romtelecom, deci va mai adăuga alte câteva sute de mii de abonaţi, sau cel puţin aceasta este propunerea înaintată către autorităţile de reglementare. Împreună cu fostul Romtelecom, care aduce Orange şi un portofoliu extins de proiecte şi clienţi B2B - inclusiv din sectorul public, francezii ajung la un business anual de circa 9 mld. lei, aproximativ 1,8 mld. euro