Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Horia Braun, CEO Erste AM: Creşterea inflaţiei generează şi oportunităţi. Sunt companii ale căror businessuri sunt ciclice, care beneficiază de un consum crescut. Întrebarea cheie este cât va dura puseul de inflaţie

Autor: Tibi Oprea 21.05.2021

♦ Riscul principal este o acumulare pe termen mai lung.

Horia Braun, CEO al Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, spune că există anumite rigidităţi pe partea de ofertă de bunuri şi servicii, iar din dezechilibrul acesta dintre cererea de consum şi oferta de produse apare un puseu de inflaţie. Întrebarea cheie este cât va dura acesta.

„Poate să fie temporar şi atunci nu cred că avem o problemă, iar cumva băncile centrale merg pe acest scenariu, sau poate să fie de durată mai lungă şi să vedem o creştere a inflaţiei care ulterior să genereze o presiune şi asupra salariilor, care să crească costurile companiilor, de unde să vedem din nou o nouă presiune inflaţionistă şi să vedem această spirală acumulându-se“, afirmă Horia Braun.

Administratorul adaugă faptul că riscul principal este să vedem o acumulare pe termen mai lung a inflaţiei, dar, spune el, creşterea inflaţiei generează şi oportunităţi. „Riscul principal este să vedem o acumulare pe termen mai lung a inflaţiei, la care băncile centrale vor trebui să răspundă prin restrân­gerea lichidităţii şi prin creşteri eventuale de dobânzi. Aici probabil că dacă lucrurile se întâmplă mai rapid decât ne-am aştepta în condiţii normale, am putea să vedem volati­litate ceva mai mare pe pieţe, dar în acelaşi timp creşterea inflaţiei gene­rează şi oportu­nităţi. Sunt companii ale căror businessuri sunt ciclice, care beneficiază de un consum crescut. Uitaţi-vă la bursa locală care sunt acţiunile companiilor care au crescut cel mai mult şi o să vedeţi că sunt în domeniile cele mai apropiate de consuma­tori, dacă vorbim de anul 2021“, explică Horia Braun.