21 mai 2021 – Paharul cu… visuri: Alegem vinuri potrivite pentru o vreme nepotrivită. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru 21.05.2021

Terasele se deschid. Petrecerile în curte sunt legale. Doar temperatura ne mai joacă feste. Am găsit câteva vinuri care fac faţă situaţiei.

1. Jidvei, Mysterium - Riesling de Rhin & Sauvignon Blanc 2019

2. Crama Budureasca, Noble White 2019

3. SERVE, Cuvée Maxence - Riesling de Rin 2019 demidulce

 

1. Jidvei, Mysterium - Riesling de Rhin & Sauvignon Blanc 2019

Satisface nevoia de plinătate, de gust intens, de aciditate suprapusă peste o structură fermă (practic, acea “plinătate”).

Lime, coriandru, şofran, caprifoi, floare de soc. Banană. Din această bogaţie de arome derivă avantajul de a “asorta” acest vin la multe, multe tipuri de fel principal. Notabilă - şi la Mysterium - puterea de a fi adoptat de cam toate segmentele de vârstă ale consumatorilor.Pe www.finestore.ro îl găsiţi aici

2. Crama Budureasca, Noble White 2019

Stephen Donnelly, realizatorul acestui vin, a făcut foarte bine atunci când şi-a pus semnătura pe etichetă. Pentru că avem de-a face cu un asamblaj de ...”semnătură”. Un vin “eveniment” din trei soiuri (Sauvignon Blanc, Chardonnay şi Muscat Ottonel) cu încărcătură aromatică puternică, diferită dar complementară.

Recomandat celor care îşi doresc mai mult decât vinuri “sprinţare” sau neutrale.

Tabac blond, smochină proaspătă (nu deshidratată!), ceai verde, pepene roşu (şi puţin ...galben), cedru, caisă coaptă, floare de tei, grapefruit. Pe scurt, un parcurs olfacto-gustativ special pentru oameni speciali, oameni care au ce-şi aminti.

Pe site-ul producătorului www.budureasca.ro îl găsiţi aici.

3. SERVE, Cuvée Maxence - Riesling de Rin 2019 demidulce

Nişele de gust, nişele de consum, sunt foarte importante. Acolo ne întâlnim cu punctele extreme din diagrama gustului/preferinţelor. Un vin demidulce pus în piaţă de un producător de vinuri seci, clasice, schimbă golaverajul (capitolul “curaj”) în favoarea SERVE.

4325 de sticle destinate unor momente speciale de degustare.

Iasomie, lavandă, puţin ghimbir şi fagure, mandarină, floare de salcâm, caramel, gutuie coaptă, pară Williams, rubarbă - înviorate de o boare de atomizor cu esenţă de lime.

Aperitiv. Desert. Alături de feluri de mâncare speciale, elaborate minuţios, care să aibă corespondent în cele de mai sus sau împreună cu contraste gastronomice bine gândite. Aş propune şi servirea “ca atare”, în pahare de tip interbelic, faţetate.

Pe www.wine360.ro îl găsiţi aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, următiţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

Concursul Internaţional VINARIUM va avea loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.