Pe măsură ce Amazon şi McDonald’s cresc salariile angajaţilor, micile businessuri americane se chinuie să ţină pasul. Companiile renunţă la investiţii şi refuză contracte în condiţiile în care concurează cu beneficiile de şomaj şi salariile oferite de marile firme

Autor: Eduard Ivanovici 21.05.2021

Companiile din SUA se chinuie să găsească angajaţi noi în contextul în care creşterea nivelului cererii şi caracterul reticent al forţei de muncă au rezultat într-un deficit al muncitorilor disponibili, scrie The Wall Street Journal.

Unele dintre cele mai mici firme au declarat că trec printr-o perioadă cât se poate de grea întrucât nu au suficienţi angajaţi şi nu pot concura cu salariile şi beneficiile oferite de marile companii americane.  

Aproximativ două treimi din totalul firmelor mici au întâmpinat probleme în ceea ce priveşte atragerea muncitorilor calificaţi, conform unui studiu citat de WSJ.

În acelaşi timp, companiile plănuiesc să îşi crească numărul de angajaţi. Potrivit unui sondaj realizat de organizaţia Vistage Worldwide, 75% din firmele mici se aşteaptă la creşteri ale forţei de muncă de-a lungul următorului an.

Luna trecută, afacerile cu mai puţin de 20 de angajaţi au înregistrat o creştere de 13,5% a nivelului de angajare prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut, iar business-urile cu 20 până la 49 de angajaţi au raportat un plus de 15,9%.

Mark Zandi, economist-şef al grupului de servicii financiare Moody’s Analytics, spune că, deşi micile businessuri pot concura în ceea ce priveşte procesele de angajare din ţară, preţul impus de poziţiile neocupate va fi unul extrem de accentuat.

Companiile citează o serie de motive pentru care nu reuşesc să atragă forţa de muncă, incluzând frica de îmbolnăvire, răspândirea virusului SARS-CoV-2, lipsa de programe de îngrijire a copiilor şi îmbunătăţirea beneficiilor de şomaj.

În aprilie, preşedintele Joe Biden a semnat un ordin executiv prin intermediul căruia a crescut salariile minime ale angajaţilor care lucrează sub contracte guvernamentale la 15 dolari pe oră. În aceeaşi lună, Amazon a anunţat că va mări salariile cu încă 3 dolari pe oră. Gigantul condus de Jeff Bezos plăteşte 15 dolari pe oră din 2018.

De asemenea, protestele angajaţilor McDonald’s au stârnit o serie de schimbări în cadrul lanţului de restaurante fast-food. Joia trecută, McDonald’s a anunţat o creştere de 10% (11-17 dolari pe oră) a salariilor angajaţilor din Statele Unite, în timp ce supervizorii vor câştiga 15-20 dolari pe oră. Totuşi, majoritatea locaţiilor McDonald’s (93%) sunt deţine de francize individuale, iar creşterile se aplică doar restaurantelor deţinute de companie.

Totodată, Chipotle a dezvăluit că va ridica salariul minim la 15 dolari pe oră începând cu luna iunie.