Elevii din Cluj-Napoca se întorc de luni la şcoală, după aproape un an

Autor: Cosmin Pirv 23.05.2021

Elevii din Cluj-Napoca se întorc de luni la şcoală, după ce incidenţa cazurilor de Covid în oraş a scăzut sub 1 la mie.

Potrivit Inspectoratului Judeţean Şcolar (ISJ) Cluj, de luni, 353 de unităţi de învăţământ preuniversitar vor funcţiona în scenariul 1, pentru 87.818 de elevi şi preşcolari.

Acesta presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi a elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de siguranţă sanitară.

„Acest scenariu se aplică în acele unităţi administrativ-teritoriale în care incidenţa cumulată a cazurilor din localitate, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, inclusiv în municipiile Cluj-Napoca, Gherla şi Câmpia Turzii”, a transmis ISJ Cluj.

87 de unităţi de învăţământ preuniversitar vor adopta scenariul 2, pentru 12.686 de elevi, dintre care 7.737 vor participa la activităţile educaţionale cu prezenţă fizică. Scenariul 2 constă în: participarea zilnică, cu prezenţă fizică a elevilor din clasele a VIIl-a şi a XIl-a, a Xlll-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, în timp ce restul elevilor fac ore în sistem online.

„Ne bucurăm că, în sfârşit, rata incidenţei permite revenirea la şcoală a elevilor din municipiul Cluj-Napoca, localitatea cu cel mai mare număr de şcoli şi de elevi din judeţul Cluj, după aproape un an de zile de activităţi de învăţare online. Mai avem aproximativ o lună de zile până la sfârşitul cursurilor anului şcolar 2020-2021, perioadă care va fi valorificată la maximum de către elevi şi cadrele didactice pentru sistematizarea cunoştinţelor. Sper ca procesul de adaptare la programul şcolar desfăşurat în cadrul unităţilor de învăţământ să se producă fără dificultate, iar cadrele didactice să manifeste înţelegere, să le transmită elevilor încredere că, împreună, vor putea să treacă peste toate neajunsurile provocate de această perioadă grea pentru toţi”, a declarat Marinela Marc, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Potrivit datelor oficiale, incidenţa cazurilor de Covid a ajuns duminică în Cluj-Napoca la 0,96 la mai de locuitori.