Uniqa Asigurări şi Uniqa Asigurări de Viaţă au încheiat T1/2021 cu subscrieri cumulate de 25,2 mil. euro, plus 5,7%. Profitul net cumulat: 1,9 mil. euro

Autor: Cristina Bellu 24.05.2021

Grupul austriac Uniqa, care deţine pe plan local o divizie de asigurări generale (Uniqa Asigurări) şi una de asigurări de viaţă (Uniqa Asigurări de Viaţă) a încheiat primele trei luni din 2021 cu prime brute subscrise situate la nivelul de 25,2 milioane euro, conform IFRS, în creştere cu 5,7% faţă de rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net total a fost de 1,9 milioane euro, în scădere cu 20% comparativ cu T1/2020.

Pe segmente de business Uniqa Asigurari a raportat la finalul primului trimestru din 2021 o crestere de 8% pe segmentul de asigurari non-auto, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, inregistrand prime brute subscrise in valoare de 9,2 milioane euro pe aceasta linie de activitate, conform IFRS.

În acelaşi timp, Uniqa Asigurari de viata a incheiat primul trimestru al acestui an cu un avans de 25% al vanzarilor, volumul de prime brute subscrise pe segmentul asigurarilor de viata   situandu-se la nivelul de 5,8 milioane euro, conform IFRS.

“Evolutia din primele trei luni ne arata ca facem pasi importanti catre redresare in zonele impactate de contextul anului trecut si ne bazam pe soliditatea financiara a companiei”, spune Paul Cazacu, CEO Uniqa Asigurari.

Îmbunătăţirea rezultatelor pentru activitatea de asigurari de viaţă vizeaza, in special, segmentul bancassurance, cu o crestere de 45% a vanzarilor in primele trei luni din 2021, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Vanzarea produselor traditionale a continuat, de asemenea, sa sustina redresarea pe aceasta linie de activitate, cu un avans de 16% in primul trimestru al anului curent, comparativ cu intervalul similar din 2020.

“Primele luni ale anului au marcat deja o crestere importanta pentru UNIQA pe segmentele asigurarilor de viata si bancassurance, cel mai puternic impactate de efectele pandemiei. Credem ca trendul se va mentine pe toate segmentele de asigurari de viata, in conditiile in care aceste solutii de protectie detin inca o pondere redusa la nivelul pietei, insa beneficiaza de un grad tot mai mare de constientizare cu privire la necesitate in randul clientilor, incurajat de provocarile cu care ne-am confruntat cu totii in perioada crizei sanitare”, adaugă Radu Bragarea, Vicepresedinte Directorat Uniqa Asigurari de viata.

Cele două companii din cadrul Uniqa  au încheiat primul trimestru din 2021 cu un nivel optimizat al costurilor administrative, situat cu 7,8 puncte procentuale sub cel inregistrat in aceeasi perioada din 2020.

Valoarea totala a daunelor platite de Uniqa in primele trei luni din 2021 s-a ridicat la nivelul de 15,7 milioane euro, cu 19% peste cel inregistrat in perioada similara a anului anterior.

Top 3 al celor mai importante daune platite in primul trimestru din 2021 a totalizat despagubiri in valoare de 4,2 milioane euro, acoperind riscurile de incendiu, avarii accidentale / pierdere de profit si fenomene meteo – furtuna / inundatie, pentru activitati din industriile de bricolaj, energetica si constructii / montaj.

La finalul primului trimestru din 2021, Uniqa  Asigurari si Uniqa  Asigurari de viata au inregistrat un numar total de 41 de reclamatii - dintre care 28 unice si 13 conexe, in scadere comparativ cu situatia din aceeasi perioada a anului anterior.

Grupul austriac Uniqa a intrat pe piaţa locală în urmă cu zece ani prin achiziţia unei participaţii de 27% la compania ajunsă în faliment Astra Asigurări. Austriecii intenţionau să mai cumpere acţiuni la Astra până la 50% plus un titlu, astfel încât să deţină pachetul majoritar. Tranzacţia a picat însă, în condiţiile în care austriecii nu s-au înţeles la preţ cu proprietarul de atunci al Astra, Dan Adamescu. În 2009, austriecii au preluat compania Unita, actuala Uniqa.