Primele două ore din oferta de subscriere pentru listarea TTS. Micii investitori au alocat deja 76 mil. lei. Tranşa primul venit primul servit, cu alocare integrală, a atras 49 mil. lei în 10 secunde

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 24.05.2021

De la ora 09:00 şi până la ora 11.00, adică în primele două ore de subscriere în oferta de listare a Transport Trade Services (TTS), micii investitori au “consumat” încă din primele 10 secunde tranşa de primul venit, primul servit – cea care corespundea unui volum de investiţii de 1,5 milioane de acţiuni la un preţ de 21 de lei pe unitate, în timp ce tranşa de alocare pro rata, cea în cadrul căreia au fost oferite 750.000 de acţiuni, are la ora redactării acestei ştiri 1,25 milioane de acţiuni subscrise, aşadar aproape dublu.

Potrivit datelor agregate de ZF de la brokeri, tranşa POFA – cea de primul venit, primul servit, adică o alocare integrală – a fost deja încheiată cu un volum de 2,35 milioane de acţiuni, ceea ce înseamnă că daţi fiind parametrii din ofertă, respectiv alocarea a 1,5 milioane de acţiuni pentru această tranşă, cel mai probabil diferenţa de 1 milion de acţiuni va merge către tranşa pro rata.

Cu alte cuvinte, pe această tranşă, încheiată în doar 10 secunde, s-au strâns circa 49 de milioane de lei, în timp ce pe tranşa pro rată, care se va derula pe tot parcursul ofertei de subscriere, sunt până la această oră alocate 22,3 milioane de lei.

Acestea sunt doar datele aferente subscrierilor persoanelor fizice, respectiv 2,25 milioane de acţiuni puse în vânzare de către acţionarii TTS, cel mai mare transportator de mărfuri pe Dunăre, cele pentru tranşa investitorilor instituţionali, respectiv 12,75 milioane de acţiuni, nefiind încă publice.

Investitorii au introdus în primele două ore 657 de ordine pe tranşa pro rata şi 678 de ordine pe tranşa primul venit primul servit

De luni, 24 mai, şi până pe 4 iunie, la Bursa de Valori Bucureşti se derulează cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din ultimii patru ani, adică de la cea de 940 de milioane de lei a Digi Communications din primăvara anului 2017, iar dacă se va încheia cu succes atunci la Bursă va apărea un nou domeniu: cel al transporturilor de mărfuri pe Dunăre.

Cum numărul de acţiuni puse la vânzare de acţionari reprezintă 50% din numărul de acţiuni totale, TTS este evaluată în prospectul de listare la aproximativ 630 mi­lioane de lei (129 mil. euro), potrivit calculelor realizate de ZF din prospectul de listare.

Cu această evaluare compania s-ar poziţiona din puctul de vedere al capitalizării între Antibiotice Iaşi (392 mil. lei) şi Biofarm (638 mil. lei), adică locul 26 în clasamentul celor mai mari companii listate la Bucureşti.

Societăţile de brokeraj implicate în tranzacţie sunt Swiss Capital, BRK Finan­cial Group şi Tradeville, însă investitorii care vor să subscrie pot face acest lucru prin toţi brokerii de la Bursa românească.

Preţul la care pot subscrie investitorii de retail este de 21 lei pe acţiune, investiţia minimă fiind de 240 de acţiuni subscrise, adică 5.040 lei, şi maximum 7.500 de acţiuni, adică 157.500 de lei. Subscrierile aferente tranşei de retail sunt irevocabile. Preţul final al ofertei va fi determinat de investitorii instituţionali în intervalul 19-21 lei, acţiunile  investitorilor de retail fiind alocate la acelaşi preţ.

Se preconizează că acţiunile vor fi admise la tranzacţionare în iunie 2021. Toţi cei 14 acţionari Transport Trade Services vor vinde acţiuni, potrivit datelor agregate de ZF din prospectul de listare de circa 280 de pagini.

Pe această listă se numără inclusiv acţionarul majoritar, antreprenorul Mircea Mihăilescu, care scoate la vânzăre 7,5 milioane de acţiuni, ceea ce calculat la preţul maxim din ofertă de 21 de lei pe acţiune, înseamnă o vânzare de aproximativ 150 milioane de lei. Mircea Mihăilescu are 50,4% din TTS, adică un număr de 15,2 milioane de acţiuni.

Şi fostul ministru de finanţe Viorel Ştefan va vinde din acţiuni, respectiv 1,5 milioane de unităţi, adică circa 32 milioane de lei.

În 2020, TTS (Grup) a înregistrat o cifră de afaceri de 520 mil lei, EBITDA raportată de 114 milioane lei şi un profit net de 44 milioane lei.