Afacerile producătorului de sisteme de răcire RAAL, cu clienţi precum John Deere, Class sau AGCO, au scăzut cu 22% în 2020, la 256,3 milioane de lei

Autor: Laurentiu Cotu 25.05.2021

Producătorul de sisteme de răcire pentru industria agricolă, auto şi construcţii RAAL Bistriţa, cu clienţi precum John Deere, Class sau AGCO, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 256,3 milioane de lei (53,2 mi­lioane de euro), în scădere cu 22% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.

Compania a înregistrat anul trecut o pierdere de 39,2 mil. lei (8,1 mil. lei), de la un câştig net de 4,8 mil. lei (peste 1 mil. euro) în 2019, conform datelor publice. RAAL a ajuns anul trecut la un număr mediu de 1.733 de angajaţi, cu 695 de oameni mai puţini decât în anul precedent.

Compania produce aproape în totalitate pentru export, pentru industria utilajelor agricole, utilajelor pentru construcţii, industria minieră, a vehiculelor comerciale şi auto. Fabricile RAAL din Bistriţa şi din Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, produc sisteme de răcire şi componente ale acestora, radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabri­cate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de con­strucţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice.