Cehii de la CEZ vor să împartă 1,1 mld. euro cu acţionarii, adică tot profitul pe 2020 şi care reflectă contribuţia tranzacţiei din România: randament al dividendului de 8,5%

Autor: Liviu Popescu 26.05.2021

♦ Dacă acţionarii CEZ vor aproba propunerea boardului, atunci grupul ceh de energie va plăti cel mai mare dividend din 2009 încoace ♦ Acţiunile CEZ, la maximul ultimilor şase ani.

Grupul ceh de energie CEZ, care şi-a vândut din operaţiunile din Ro­mânia către australienii de la Ma­quarie într-o tranzacţie de 964 mil. euro, intenţionează să-şi remunereze in­ves­titorii cu dividende de circa 1,1 mi­liarde de euro din profitul net al anului 2020, echi­va­len­tul unui ran­da­ment de 8,5%.

Astfel CEZ propune acţionarilor distribuirea integrală a rezultatului net consolidat din anul 2020, care reflectă contribuţia vânzării din operaţiunile din România la nivelul de îndatorare al grupului, potrivit propunerii consiliului de admi­nistraţie şi care ur­mează să fie discutată în AGA din 28 iunie 2021.

Reacţia investitorilor a fost pozitivă la bursa de la Praga, acţiunile CEZ atingând vineri – prima şedinţă cu propunerea pe masă - un maxim al ultimilor şase ani, respectiv 637 de coroane cehe pe unitate, notează agenţia de presă Thomson Reuters.