ZF AGROPOWER. Ştefan Constantin, director general, ANIF: Anul acesta avem 60-70 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii. Am prevăzut închiderea a 18 şantiere

Autor: Florentina Niţu 26.05.2021

♦ România ar fi trebuit să aibă la finalul anului 2020 o suprafaţă reabilitată de 2 milioane de hectare, având un buget de investiţii de 1 miliard de euro prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România.

Ştefan Constantin, director ge­neral al Agenţiei Naţionale de Îmbu­nătăţiri Funciare, instituţie care se ocupă de ges­tio­narea infra­structurii principale de irigaţii, sus­ţine că în acest an sunt pre­văzute investiţii de 60-70 de milioane de euro, în con­d­­i­ţiile în care anul trecut s-au irigat doar 500.000 de hectare, iar seceta pedologică a dus la scăderea producţiei de cereale cu 40%.

„Anul acesta, alocarea financiară pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii este de 60-70 de milioane de euro. Sunt pornite 49 de şantiere în zona de sud a ţării. În 31 decembrie 2020 au fost închise şantiere în 17 amenajări, care deservesc 200.000 de hectare. Anul aceasta am prevăzut închiderea a încă 18 şantiere“, a spus Ştefan Constantin în cadrul emisiunii ZF Agropower, proiect susţinut de Banca Transilvania, Penny şi Microfost.

El a făcut afirmaţia în contextul în care România ar fi trebuit să aibă la finalul anului 2020 o suprafaţă reabilitată de 2 milioane de hectare, având un buget de investiţii de 1 miliard de euro prin Programul Na­ţional de Reabilitare a Infra­structurii Principale de Irigaţii din România.

„Alocările financiare au fost foarte mici, în funcţue de puterea bugetului, şi până la momentul actual investiţiile se ridică la aproximativ 150-160 de milioane de euro“, a menţionat Constantin.

Anul trecut, mai spune şeful ANIF, au fost repuse în funcţiune staţii de pompare care nu au mai funcţionat de zeci de ani de zile, în judeţele Călăraşi, Tulcea şi Giurgiu. „Ca urmare a acestor lucrări de reparaţii, fermierii cu un efort deosebit şi-au cumpărat prin credite bancare instalaţii de udare şi le-au instalat în câmp şi chiar săptămâna trecută am văzut canalele funcţionale“, a precizat Constantin.

Reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii este necesară în condiţiile în care România are o pierdere a apei de aproximativ 50% pe canalele de irigaţii, dar şi în contextul în care fermierii au pierderi mai din cauza lipsei apei în anii secetoşi. „Avem obligaţia să ajungem la un randament de 82-83%. Lucrările se derulează, dar greoi. Sper ca alocările financiare bugetate să fie primite la rectificările bugetare“.

Ştefan Constantin mai speră ca România să primească cei 4 miliarde de euro ceruţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru care Comisia Europeană a cerut clarificări. „Răspundem la tot ce este neclar pentru membrii Comisiei. Sunt optimist şi cred că oamenii noştri care negociază îşi dau seama de importanţa sectorului de îmbunătăţiri funciare, de importanţa irigaţiilor“.

Ştefan Constantin, la bază inginer, conduce ANIF, o instituţie cu circa 3.400 de angajaţi, din februarie 2020. El a mai fost administrator special al Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) în perioada 2007-2009. Acesta a mai lucrat la Compania Naţională Apele Române, la Spirt-Amidon şi la Regia Autonomă de Îmbunătăţiri Funciare, potrivit datelor din CV-ul său.