ZF Investiţi în România! Antreprenorul Ovidiu Şandor ia în calcul mai multe oraşe pentru o viitoare dezvoltare a unui proiect imobiliar mixt, după modelul Isho din Timişoara, însă administraţia locală va juca un rol important în luarea deciziei

Autor: Bogdan Alecu 28.05.2021

România atrage noi companii de IT şi tehnologie care caută deja birouri în centre regionale precum Timişoara, explică Ovidiu Şandor, CEO, Mulberry Development, cel care dezvoltă proiectul mixt Isho din Timişoara.

„Vedem o mutare spre România a unor companii din IT şi product develop­ment, iar pentru Timişoara este specifică zona automotive. Sunt multe firme din Cluj sau Bucureşti care încă nu sunt în Timişoara, dar vor să intre şi aici. Suntem în discuţii cu astfel de firme. Timişoara a avut o pre­zenţă mai puţin vizibilă în ultimii ani, dar a atras firme şi continuă să atra­gă. Avem o nouă administraţie acum, cu un primar tânăr şi prezent în spaţiul virtual“, a explicat Ovidiu Şandor.

Dincolo de componenta de producţie, el este de părere că piaţa locală trebuie să devină competitivă pe industrii cu valoare adaugată ridicată unde şi salariile sunt unele peste medie.

„În România trebuie să se dezvolte turismul, seviciile, serviciile financiare, zona tehnologiilor, acolo trebuie ca România să joace roluri mai importante. Şi pe zona logistică România poate fi un loc important dacă ţinem cont de Marea Neagră. Miza României nu este neapărat cea industrială, ci trebuie să dezvoltăm tehnologie, să avem un turism cu un aport mai mare în PIB“.

În pofida pandemiei, proiectul ISHO, principalul proiect al Mulberry Development, continuă dezvoltarea şi include o componentă de birouri care va ajunge la un total de 50.000 mp, o zonă rezidenţială, un parc, o parcare subterană şi hotelul Radisson Blu. „Noi finalizăm acum a treia şi ultima parte a proiectului de birouri. Pe zona rezidenţială am livrat prima clădire anul trecut iar acum începem să livrăm următoarele două clădiri, clădiri turn de 20 de etaje. construim cea de-a patra clădire rezidenţială şi lucrăm la autorizaţia şi pregătirea lucrărilor la următoarele două noi clădiri rezidenţiale“, a spus Ovidiu Şandor.

Compania controlată de antre­pre­no­rul din Timişoara a pus în aşteptare din cauza crizei medicale ge­nerate de pandemie investiţia privind construcţia hotelului Radisson Blu din oraşul de pe Bega, dar în perioada următoare vor relua construcţiile. Investiţia se ridică la 16 mil. euro. „Pregătim re­por­nirea proiectului de hotel, proiect pe care anul trecut l-am pus on hold dar pentru care acum pregătim reluarea pro­iectului. Odată cu trecerea pan­demiei vom vedea o revenire puternică şi a zonei HoReCa. Vrem să putem deschide hotelul în 2023 atunci când Timişoara va fi Capitala Culturala Europeană“, a spus antreprenorul.

Pentru primele două etape din bi­ro­urile ISHO finalizate dezvoltatorul are un grad de închiriere de 80%, iar acum fi­na­lizează cea de-a treia etapă. El a sub­liniat că birourile nu sunt la vân­za­re.

„Dacă ne uităm la pipelineul discuţiilor ne aşteptăm ca în 12 luni să fim şi acolo la un grad de ocupare ridicat. Acum nu ne interesează un exit din zona de birouri. Nici nu am primit vreo ofertă care să ne atragă atenţia. Sunt jucători activi care caută asseturi interesante pe piaţă dar nu este cazul proiectului nostru“, a subliniat Ovidiu Şandor.

În ceea ce priveşte dezvoltarea viitoare, antreprenorul explică faptul că ia în calcul mai multe oraşe, iar identificarea unui teren optim nu este singurul criteriu, ci şi administraţia locală este importantă.

„Noi ne vom uita către oraşe care au dovedit o creştere a populaţiei în ultimii 10-15 ani, care au o administraţie proactivă şi deschisă, cum are Timişoara, Cluj, Sibiu, Oradea, Alba Iulia, Braşovul. Acestea sunt genul de oraşe la care ne uităm şi mulţi investitori se uită la aceste oraşe atractive pentru populaţie şi o administraţie cu care poate exista o relaţie profesională corectă, care să permită o dezvoltare predictibilă pentru investitori iar pentru oraş să însemne proiecte cu plus valoare şi pentru oraş, nu doar pentru investitor“, a spus Ovidiu Şandor.

Bucureştiul nu este printre cele enumerate, în contextul în care aici primarul actual a decis să suspende PUZ-urile de sector timp de un an fără un anunţ prealabil.

„Această componentă a unei administraţii profesioniste deschise, devine o componentă din ce în ce mai importantă. Vedem ce se întâmplă la Bucureşti cu blocajele existente acum. Înţeleg personal contextul istoric, vând în vedere construcţia multor proiecte cu probleme aprobate, înţeleg de unde vine dorinţa de a opri anumite proiecte cu probleme, dar aceste decizii duc şi la blocarea unor proiecte care ar face lucruri bune acolo pentru oraş şi comunitate. Acele administraţii care creează pentru investitori un context mai clar şi predictibil, cu reguli bine definite, transparente, acelea vor fi mediile căutate de investitorii care încearcă să dezvolte proiecte bune. Această componentă necesară investitorilor a fost subestimată în România, sau înţeleasă doar de câteva primării din ţară. Noi sperăm că vom vedea din ce în ce mai multe primării care să înţeleagă nevoia aceasta a unei administraţii profesioniste. Nu vor veni investitori serioşi acolo unde nu există seriozitate şi profesionalism din partea administraţiilor locale“, a explicat Ovidiu Şandor.