Industria României: cine plăteşte factura de zeci de miliarde de euro în tranziţia spre energie verde?

Autor: Răzvan Botea 30.05.2021

♦ Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Industria, mare consumatoare de energie, este într-un moment de răscruce din cauza tensiunilor, atât pe plan intern, cât şi pe plan european.

Guvernul mizează în acest an, potrivit ultimei prognoze, pe o creştere a valorii adăugate din industrie, sector care face peste 20% din PIB, cu 5,8%, după doi ani de scădere. Astfel, industria ar urma să aducă 1,1 pp. din creşterea economică de 5% din 2021 (actuala prognoză a guvernului). Potrivit prognozelor, valoarea adăugată brută (VAB) în industrie ar urma să crească cu peste 4% în următorii ani. Companiile din industria românească vor fi nevoite însă ca, în următorii ani, să vină cu investiţii masive pentru a reduce amprenta de carbon, potrivit direcţiilor europene, investiţii care se vor duce în preţul produselor.

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, este de părere că industria mare din România se confruntă în acest moment cu „provocări” atât pe plan intern, cât şi pe plan european – în special prin proiectul de decarbonizare al Comisiei Europene, iar aceste provocări pot afecta competitivitatea companiilor din România.