Cum au ajuns marii producători de medicamente să cumpere tot din import: materie primă, materiale, folii pentru pastile. Azomureş, Oltchim, Colorom Codlea, Nitramonia Făgăraş furnizau înainte de 1989 materii prime pentru industria farma, însă fie s-au închis, fie nu mai au linii de producţie pentru zona de medicamente

Autor: Georgiana Mihalache 30.05.2021

♦ „Totul vine din import, materiile prime, ingredientele active vin din China, India, foarte puţine din Europa“.

De la ingredientele active pentru medicamente, până la ambalaje, producătorii lo­cali de medicamente se ba­zează pe importuri pen­tru a realiza produsele în România, în contextul în care fabricile de unde se apro­vizionau au fost în­chi­se sau liniile de producţie au fost dezafectate.

„Totul vine din import, materiile prime, ingredientele active vin din China, India, foarte puţine din Europa. Avem un singur pro­ducător român de materii prime care ne produce ambazona din Faringosept, iar ma­terialele de ambalat de exemplu vin din im­port. Nu se fabrică în România hârtie, folia de aluminiu sau de plastic pentru medi­ca­mentele pe care le ambalăm pentru că sunt anu­mite cerinţe de calitate la care produ­că­torii români nu s-au conformat“, a explicat pentru ZF Dragoş Damian, CEO al pro­ducătorului de medicamente Terapia Cluj.