28 mai 2021 – Paharul cu… visuri: Concursul internaţional la al 18-lea an de viaţă. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru 28.05.2021

Când citiţi aceste rânduri, VINARIUM 2021 este în plină desfăşurare. Pentru bunul mers al celui mai important concurs internaţional de vinuri de prin această parte a Europei, cedează din timpul lor, punându-şi „la bătaie” experienţa, evaluatori titraţi din întreaga lume. Îi puteţi cunoaşte aici.

După acest articol, începând cu următorul, vinurile recenzate vor fi cele alese de aceşti 42 de „juraţi” internaţionali. Contribuţia mea va fi aceea de a pune aceste vinuri în context culinar sau de ocazie de consum. În piaţă, la raft (fie el şi online) sau la restaurant, vinurile premiate vor putea fi recunoscute după medalia VINARIUM aplicată pe sticlă. Un semn cunoscut, căruia i-am adăugat explicaţia „în semn de preţuire”.

Mulţumesc echipei tehnice – formată din entuziaşti care aleg să muncească până la epuizare în perioada de pregătire şi în timpul concursului – echipă care, an de an, a asamblat cu profesionalism piesele unui puzzle complicat. Cu toţii am tratat reuşita acestei competiţii ca pe o piatră de temelie a unei Românii admirate şi, mai ales, respectate.

Vă prezint o ultimă retrospectivă pentru trei vinuri care m-au impresionat, după care, de numărul viitor, veţi cunoaşte alegerea consensuală, atestată OIV, a juriului VINARIUM 2021. Competiţiei, aflată la a 18-a Ediţie,  îi urez viaţă lungă, lumină de contur potrivită şi oameni buni aproape!

 

1. Crama Budureasca, Noble Five 2018

2. Chateau Vartely, Taraboste Tribut – Saperavi 2017

3. San Marzano, TALO - Malvasia Nera 2018, Italia

 

1. Crama Budureasca, Noble Five 2018

Majoritatea dintre noi ştiu că o Medalie de Aur (chiar cel mai mare punctaj din Concurs sau Marea Medalie de Aur - atunci când se acordă) nu fac dintr-un vin... „cel mai bun vin”. „Cel mai bun vin” în termeni absoluţi nu există.

Dar, în mod clar, plasează acel vin într-o categorie elitistă asupra căreia iubitorii vinului îşi vor concentra atenţia (sau ar trebui să o facă).

Cam aşa stau lucrurile şi cu selecţiile din această rubrică Ziarul Financiar.

Noble Five este un vin pentru cei care îşi doresc vinuri puternice, cu taninuri evidente. Un expert sau un amator care nu sunt îndrăgostiţi de acest stil vor putea însă să spună: un vin excelent!

Bine, nici nu ar avea cum sa nu fie altfel: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Merlot şi Fetească Neagră într-un dans conceput de (oeno)coregraful Stephen Donnelly.

Coacăze, coarne, ciocolată, condimente, accent vanilat.

Pe site-ul producatorului www.budureasca.ro îl găsiţi aici.

2. Chateau Vartely, Taraboste Tribut – Saperavi 2017

Când un vin ajunge la un „panel” de juraţi (între 5 şi 7 experţi), nimeni nu cunoaşte identitatea vinului.

Evaluatorii trebuie sa dea note –individual- pentru o serie întreagă de „secvenţe” dinainte prestabilite.

Adică, completează electronic sau pe hârtie o fişă de degustare elaborată de Uniunea Internaţională a Enologilor şi aprobată de Organizaţia Internaţionala a Viei şi Vinului.

Se notează limpiditatea/aspectul; acelaşi lucru şi pentru gust unde mai apare şi „persistenţa”. Armonia/evaluarea globală este ultima etapă.

Juraţii pun notele. Nota cea mai mare şi nota cea mai mică se elimină. Din notele rămase se face media. Iată din ce se compune scorul unui vin. De la 86 de puncte în sus –teoretic- vinul este de Medalie de Aur dar, în acelaşi timp, funcţionează şi regula de 30%.

Adică, de sus in jos doar 30% din vinuri primesc medalie.

Vedeţi ce greu a obţinut acest vin „aurul”?! ... şi ce uşor puteţi să vă bucuraţi de el recunoscând semnul VINARIUM?!

Importatorul Produse Moldoveneşti îl comercializează aici.

3. San Marzano, TALO - Malvasia Nera 2018, Italia

Sunt încântat de acest vin până la culme!

Caracteristica principală (sau caracteristica care place cel mai mult): suculenţa! Un pumn de cireşe şi vişine scoase dintr-un vas cu apa rece de izvor! Specificul pieţei agroalimentare de la noi îl face şi mai valoros...

Final lung (mai copt) şi o uşoară astringenţă care te face (oricât de neelegant ar parea) să plescăi de plăcere! Un vin din lista „de încercat obligatoriu”!

Pe https://www.parmashop.ro/ îl găsiţi aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, următiţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

Concursul Internaţional VINARIUM are loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.