Marea redeschidere britanică din iunie atârnă în balanţă: Autorităţile cred că încă nu a sosit timpul pentru a spune cu exactitate dacă economia trebuie să revină complet la viaţă

Autor: Eduard Ivanovici 29.05.2021

Secretarul de stat pentru Sănătate Publică din Regatul Unit, Matt Hancock, a declarat că este „prea devreme” pentru a spune cu certitudine că economia Angliei este pregătită să se redeschidă în totalitate pe 21 iunie, avertizând că varianta indiană a coronavirusului continuă să se răspândească pe teritoriul insulei, transmite Bloomberg.

Hancock le-a transmis membrilor Parlamentului că va fi publicată o evaluară formală a cazurilor şi spitalizărilor înainte de 14 iunie, iar ridicarea măsurilor aflate încă în vigoare va fi efectuată „strict în condiţii de siguranţă”.

Neil Ferguson, epidemiolog în cadrul Colegiului Imperial din Londra care a ajutat la modelul primului lockdown din ţară, spune că redeschiderea „este pusă momentan în balanţă”, datele colectate de-a lungul următoarelor două săptămâni devenind din ce în ce mai „critice”.

Cazurile de COVID-19 au continuat să crească în ultimele zile în Marea Britanie, ţară oferită drept model pentru campania de vaccinare anti-coronavirus. Miniştrii speră că programul de imunizare – prin intermediul căruia trei sferturi din populaţia adultă a Regatului Unit a primit prima doză – a şters din legăturile plasate între creşterea cazurilor şi rata de mortalitate.

Totodată, Hancock a subliniat faptul că vaccinurile nu sunt 100% eficiente, declarând că una din zece persoane spitalizate în punctele de COVID a primit anterior rapelul.

Totuşi, premierul Boris Johnson rămâne optimist cu privire la redeschidere.

„Am spus-o de multe ori, nu văd nimic în datele actuale care ar sugera că ar trebui să ne abatem de la planurile schiţate până acum,”, spune prim-ministrul britanic.