Avertisment: Ce ne arată cifrele? Doar 26% dintre românii între 30 şi 50 de ani s-au vaccinat cu cel puţin o doză. Un apetit mai mare îl au oamenii de peste 50 de ani

Autor: Georgiana Mihalache 28.05.2021

♦ La două luni de la deschiderea vaccinării pentru populaţia generală, rata românilor cu vârste între 30 şi 50 de ani rămâne sub 30%, în ciuda campaniilor de vaccinare direct la centru şi a disponibilităţii vaccinului ♦ Datele statistice trebuie privite însă cu o rezervă, în contextul în care mulţi români din categoria de vârstă activă sunt în afara ţării.

Ponderea persoanelor vaccinate cu cel puţin o doză care se încadrează între 30 şi 50 de ani la sfârşitul lunii mai este scăzută raportat la eşantionul de persoane calculat de autorităţi. Astfel, din 5,7 milioane de români din categoria de vârstă cuprinsă între 30 şi 50 de ani, 4,2 milioane sunt nevaccinaţi, din calculele făcute de ZF pe baza datelor oferite de autorităţi. Cum pot fi interpretate aceste date?

„Cred că cei mai în vârstă sunt mai responsabili faţă de familiile lor. Teoriile conspiraţioniste, antivacciniste sunt la cei tineri, cei în vârstă sunt mai responsabili, trecuţi prin alte boli, preferă să prevină boala. Eu cred în analizele statistice guvernamentale, dar şi în sondajele şi cercetările private de piaţă, cu o marjă de plus/minus 10-20%. În opinia mea, marea majoritate a celor din cele două grupe de vârstă cu nivelul de vaccinare cel mai redus – 20-39 de ani, rata 20% - nu se află de fapt în ţară. Estimarea mea este că 30-40% dintre ei nu sunt în ţară. Ei apar administrativ în datele de stare civilă, dar fizic sunt în străinătate la muncă. Cei din grupele de vârstă senioare sunt aici, astfel încât rata de vaccinare este mai bună“, a spus Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj şi una dintre cele mai active voci din domeniul farmaceutic şi sanitar.

Astfel, în contextul unor date neac­tualizate, guvernul nu are o imagine clară asupra impactului vaccinării în populaţie.

În contextul discuţiilor despre repornirea economiei pe măsură ce populaţia se va vaccina, al vocilor orga­nizaţiilor din mai multe industrii, printre care una dintre cele mai puternice este cea a turismului şi a restaurantelor pro vaccinare, ponderea populaţiei active nu a crescut semnificativ.

Mai mult, după ce iniţial erau liste de aşteptare cu sute de mii de persoane pe platforma de vaccinare, în prezent centrele sunt deschise fără înregistrare în platformă, însă rata primei doze administrate scade.

Cifrele arată o pondere de 30-34% de persoane vaccinate cu cel puţin o doză din categoria de vârstă de peste 50 de ani, până la 80 de ani, vârstă peste care vaccinarea este din nou la un nivel scăzut. „E firesc ca cei din zona de risc să fie mai tentaţi să se vaccineze. Sunt multe elemente care să conducă la acest rezultat. Numărul uşor mai mare pe categoria de vârstă este dat de faptul că în mod tradiţional oamenii aceia sunt mai expuşi la boală. Datele arată că sunt şanse mai mari să existe o problemă la vârste mai înaintate. Pe măsură ce datele vor fi tot mai liniştitoare, cu atât va fi o presiune mai mică. Când anunţi că s-au vaccinat milioane, când rata de infectare scade, în mod natural presiunea e mult mai mică să te vaccinezi, e o chestiune de psihologie socială“, a explicat şi Alfred Bulai, sociolog.

Iar autorităţile se bazează pentru a atinge un nivel bun de imunizare şi pe imunitatea generată de trecerea prin boală, pe lângă cea dată de vaccinare.

„Împreună se creează acel concept de imunitate colectivă care poate să fie de la 25 - 30 - 40 până la 50%. Estimările noastre sunt că undeva în august, la 1 august vom ajunge la un prag de imunitate colectivă, cumulată de circa 50%, ceea ce înseamnă vaccinare şi persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2“, spunea Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. El nu a dat însă cifre privind numărul de români care au trecut prin boală fără să fie înregistraţi, în contextul lipsei unei testări a anticorpilor în masă la nivelul populaţiei.

Totuşi, pe fondul unui apetit scăzut al românilor pentru vacciinare în anii trecuţi, ianinte de pandemie, care se vedea în rata mică de imunizare împotriva gripei, Dragoş Damian spune că procentul de 26% în rândul populaţiei active este unul bun.

„Este din nou opinia mea când spun că vaccinarea a mers foarte bine – în cei mai buni ani vaccinam 1 milion de oameni cu vaccin antigripal şi acum am vaccinat aproape 8 milioane – şi că dacă consideram realist că doar 15-16 milioane de români se află fizic în ţară, ne apropiem de imunitatea colectivă, drept dovadă şi scăderea la sub 500 a cazurilor noi de infecţie“, a mai spus Damian.