ZF Agropower 2021. Valentin Popa, fermier Călăraşi: Aş face investiţii în echipamente de irigat, dar nu am apă

Autor: Florentina Niţu 28.05.2021

Valentin Popa, un fermier din Călăraşi care cultivă 45 de hectare cu grâu şi câteva hectare cu floarea-soarelui şi porumb, susţine că cea mai mare problemă a agriculturii româneşti, în prezent, este lipsa irigaţiilor. El spune că în judeţul său, deşi are apă la o distanţă de 20 de kilometri de fermă, infrastructura de irigaţii este distrusă şi trebuie refăcută de la zero.

„Am cerut prin asociaţia din care fac parte un dialog cu ministrul agriculturii, ca să-i spunem problemele noastre, şi nu ne-a primit. În judeţul Călăraşi, toată infrastructura principală de irigaţii trebuie refăcută cap coadă, pentru că nu mai avem nicio conductă bună. Avem apă la 20 de kilometri, în Valea Mostiştei, şi nu putem lua apă“, a spus Valentin Popa, care deţine Valentin Popa PFA, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania, Microsoft şi Penny.

Judeţul Călăraşi a fost puternic afectat în anul agricol 2020 de seceta pedologică, astfel că fermierii au cerut mai pronunţat să se reabiliteze infrastructura pentru irigaţii.

Din datele Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care se ocupă de infrastructura principală de irigaţii, care deserveşte cu apă fermierii la nivel naţional, pentru anul 2021 s-au făcut contracte pentru a se iriga 780.000 de hectare, dintre care 50.000 de hectare în Călăraşi. În acest judeţ, însă, suprafaţa agricolă este de 380.000 de hectare, conform ultimelor date de la Ministerul Agriculturii, ceea ce înseamnă că se va iriga circa 13% din total.

România are o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de circa 3 milioane de hectare, făcută înainte de 1989, însă poate iriga doar 1 milion de hectare, iar în 2020, în pofida secetei, s-au irigat numai 500.000 de hectare.

„Nu pot să fac investiţii în echipamente proprii pentru irigaţii, ca să nu le ţin în curte. Aş face investiţii în irigaţii, aş face credite pe 3-4 ani, dar eu nu am apă. Anul trecut am vrut să fac puţuri forate, dar nu am primit autorizaţie de la Apele Române şi nu poţi scoate mai mult de 15 metri cubi de apă/oră şi nu mă avantaja. În plus, un puţ forat la o adâncime mare pleacă de la 150 de euro pe metru liniar“, mai spune Popa.

Fermierul adaugă că orice îmbunătăţre adusă în fermă este importantă, dar „degeaba avem tehnologie dacă nu avem apă“. Valentin Popa afirmă că fermierii ar fi dispuşi să plătească pentru apă, pentru că „reabilitarea infrastructurii de irigaţii este singura pretenţie pe care o au fermierii“. Acesta adaugă că dacă s-ar face investiţii în acest sens, „ar fi aduşi mai mulţi bani la bugetul statului“.