Synevo, reţeaua de laboratoare medicale: Găsim greu specialişti de laborator, numărul absolvenţilor scade

Autor: Georgiana Mihalache 28.05.2021

Principala problemă pentru reţeaua de laboratoare medicale Synevo în pandemie a fost lipsa resursei umane, a specialiştilor care să lucreze în laboratoare şi centre de recoltare, în contextul unui an pandemic în care afacerile din testarea medicală au lucrat permanent.

În România, sunt doar 1.800 de medici specialişti în medicina de laborator, potrivit celor mai recente date de la Colegiul Medicilor.

„Primele luni ale acestui an au stat în continuare sub semnul incertitudinii privind evoluţia pandemiei. O altă problemă cu care ne confruntăm ţine de recrutarea personalului specializat de laborator (asistenţi medicali, biologi, biochimişti, chimişti, medici de laborator). Aceasta este o provocare continuă, similar anilor precedenţi. însă, în contextul actual al pandemiei lucrurile au devenit mai dificile, principala cauză fiind cererea crescută de forţă de muncă din sectorul medical, coroborat cu un număr anual mic de absolvenţi pentru aceste specializări“, potrivit lui Laurenţiu Luca, director general al Synevo România.

Ziarul Financiar a scris despre deficitul de medici de laborator din România, mai ales în contextul în care la debutul pandemiei, cererea pentru testele care să depisteze cazurile de COVID-19 era uriaşă.