ZF Economia verde. Adriana Iftime, Federaţia Patronatelor din Construcţii: Când cineva vrea să cumpere un imobil verde, el vrea să cumpere mai ieftin. Gândirea pe termen lung ne cam lipseşte

Autor: Alina-Elena Vasiliu 28.05.2021

♦ Sectorul construcţiilor este un mare consumator de energie şi mare producător de deşeuri care pot afecta mediul.

Cei care vor să cumpere un proiect imobiliar – fie el locuinţă, clădire de birouri, spaţiu industrial sau hotel – care să respecte standardele eficienţei energetice trebuie să-şi dezvolte gândirea pe termen lung şi să înţeleagă că, deşi preţul de achiziţie poate fi mai mare, investiţia se recuperează în timp, prin costuri de operare mai mici.

„Clădirile verzi privesc orice domeniu al imobiliarelor. Când cineva vrea să cumpere un imobil, el doreşte în momentul acela să cumpere mai ieftin şi tocmai aici este pro­blema. O clădire verde se realizează cu preţuri ceva mai ridicate. Trebuie să existe un proces de educare a beneficiarului, care să înţeleagă că în timp îşi va recupera banii de la momentul achiziţionării. Gândirea pe termen lung ne cam lipseşte însă”, a spus Adriana Iftime, directorul gene­ral al Federaţiei Patronatelor Socie­tăţilor din Construcţii (FPSC), la emi­siunea online ZF Economia verde.

În contextul normelor europene care impun reducerea amprentei de carbon şi a poluării, industria construcţiilor şi cea imobiliară trebuie să se adapteze şi să pună pe piaţă imobile cu un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător. Pe lângă materiale şi atenţie mai mare în procesul de construcţie, tehnologia joacă şi ea un rol important în această ecuaţie.

„Încercăm să ne imaginăm şantierul de peste 10-15 ani. Credem că nu va mai arăta ca cel de astăzi. Va fi cu mulţi roboţi, cu multe prefabricate, cu multă grijă pentru materialele folosite”, adaugă Adriana Iftime.

Un pas important va fi prefabricarea. Astfel, continuă directorul FPSC, vor fi am­plasate macarale pe locul pe care se ridică cons­trucţia, zona dintre ele va fi foarte bine deli­mitată şi înregistrată în computer, iar ci­neva, dintr-o telecomandă, va controla aceste ma­carale care vor veni rând pe rând să ia pre­fa­bricatele şi să le pună acolo unde este nevoie.

„Va fi nevoie de mai puţini oameni. Beneficiarul va putea să controleze din telecomandă toate instalaţiile din clădirea respectivă. Va fi o revoluţie. Proiectantul este prima cheie în această nouă realitate, urmează constructorul şi beneficiarul care se ocupă de exploatare.”

Sectorul construcţiilor este unul mare consumator de energie şi mare producător de deşeuri care pot afecta mediul.

Tocmai de aceea, de la începutul anului 2021 a intrat în vigoare conceptul nZEB (nearly zero-energy building), adică standardul care prevede ca imobilele care se vor construi de acum înainte să aibă consum de energie aproape de zero.

„Deja există în piaţă multe instituţii, asociaţii, proiecte dedicate conceptului nZEB. Trebuie să conştientizăm pe toată lumea, începând cu muncitorul şi terminând cu ingi­nerul, începând cu proiectantul şi terminând cu utilizatorul final al clădirii respective.”

Primii vizaţi pentru a contribui la respectarea acestor noi standarde sunt producătorii de polistiren şi de tâmplărie, apoi cei de produse hidroizolatoare şi de instalaţii.

„Nu este totuşi un concept nou. Eu m-am format ca inginer înainte de 1989 şi atunci erau preocupări foarte serioase privind economisirea de energie. A fost un moment în care s-a interzis folosirea cărămizii arse, bratca, pentru că era mare consumatoare de energie”, spune Adriana Iftime.

Tranziţia către această nouă realitate din construcţie este însă bulversată, de la finalul lui 2020, de scumpiri importante ale materiilor prime.

„Trecem printr-un moment greu, din cauza unui fenomen pe nepusă masă, de la sfârşitul anului 2020, când s-au înregistrat creşteri de preţ la materialele de construcţii. Am crezut că e o chestiune de timp, din cauza pandemiei, dar nu a fost aşa. Escaladarea preţurilor continuă, s-a ajuns la creşteri de peste 30-40% la unele materiale. În top este tocmai polistirenul, unde producătorii au comunicat creşteri de preţ la materia primă de peste 110%. Asta înseamnă oprirea contractelor pentru lucrări.”

Creşteri uriaşe sunt şi la produsele din plastic, pentru că România nu mai are o industrie care să pună la dispoziţie materia primă, aşa că se apelează la importuri. Sunt creşteri neaşteptate la oţel-beton şi la produsele din metal în general.

„Vedem un colaps imobiliar, dacă în următoarele luni nu se întâmplă ceva astfel încât constructorii să poată să preia această creştere de preţuri împreună cu beneficiarii”, adaugă Adriana Iftime de la FPSC.

Ziarul Financiar, cu susţinerea Raiffeisen Bank, a demarat un nou proiect editorial, sub deviza Economia verde. Printr-o serie de emisiuni şi de videoconferinţe, proiectul urmăreşte să abordeze sectoare diferite ale mediului economic – imobiliare, energie, reciclare – pe care le va pune în lumina noilor standarde referitoare la tranziţia către o lume sustenabilă.