Proiectul de buget al preşedintelui Biden vine cu o perspectivă modestă de creştere

Autor: Dorin Oancea 29.05.2021

Proiectul de buget al preşedintelui Biden vine cu un preţ mare, de 6.000 de miliarde de dolari, cu aproximativ 50% mai mare decât cheltuielile federale anterioare COVID-19 - dar, cel puţin deocamdată, estimează o creştere relativ modestă pe termen lung a economiei, conform Reuters.

Previziunile de creştere reflectă, probabil, îngrijorările cu privire la îmbătrânirea populaţiei SUA, comentează agenţia de presă.

Planul de cheltuieli al administraţiei pentru anul fiscal care se încheie în septembrie 2022 creşte cheltuielile pentru infrastructură, educaţie şi combaterea schimbărilor climatice, un ecou al priorităţilor preşedintelui.

Dar vine cu prognoze pentru creşterea pe termen scurt care nu reflectă îmbunătăţirea rapidă a economiei în acest an.

Cu ajutorul unor cheltuieli suplimentare de stimulare aprobate la începutul acestui an de 1,9 trilioane de dolari, economia a crescut cu 6,4% în primul trimestru, ritm despre care analiştii cred că se va menţine pe tot parcursul anului.

În schimb, bugetul Biden prognozează în acest an o creştere de doar 5,2%. Cecilia Rouse, preşedinta Consiliului consilierilor economici, a declarat că previziunile care stau la baza bugetului sunt la nivelul lunii februarie, iar oficialii administraţiei intenţionează să le revizuiască la sfârşitul acestui an.

De asemenea, este remarcabilă decelerarea rapidă a aşteptărilor de creştere de după anul viitor, între 1,8% şi 2% în fiecare an, din 2024 până în 2031, în zona estimărilor Fed, dar cu cel puţin un sfert de punct procentual sub estimări lu cu un punct sub proiecţiile din propunerea de buget finală a administraţiei Trump din urmă cu doi ani, înainte de pandemia COVID-19.

Economiştii au spus că prognozele Biden ţin cont de faptul că ţara îmbătrâneşte rapid, iar forţa de muncă nu creşte.

Biroul de recensământ din 2017 a estimat că 20,5% din populaţia SUA va avea 65 de ani sau mai mult până în 2030, comparativ cu 16,8% la începutul acestui deceniu.

Un domeniu în care echipa Biden pare optimistă este şomajul. În acest an, rata şomajului în SUA este în medie de 5,5% în acest an, în scădere faţă de 6,1% în prezent şi va scădea la 3,8% - aproape de minimul pre-pandemic de 3,5% - în preioada 2023 - 2031. Fed, prin comparaţie, estimează o creştere a ratei şomajului pe termen lung la 4%, analiştii o situează la 4,1% şi chiar fosta administraţie Trump a anticipat un şomaj de 4,2%.