Review ZF: Huawei Matebook X Pro - un concurent redutabil surpriză în segmentul premium al ultrabook-urilor

Autor: Adrian Seceleanu 31.05.2021

Huawei şi-a făcut un nume în România pe piaţa smartphone-urilor, unde a şi ajuns unul dintre primii trei jucători după vânzări, dar este mai puţin cunoscut pentru gama sa de laptopuri, segment pe care compania a intrat la nivel global în urmă cu doar câţiva ani, cu ambiţia de a-şi face loc într-o zonă cu jucători consacraţi precum Asus, Dell, HP sau Lenovo. Dacă pe piaţa de telefoane mobile progresul a fost unul gradual (îşi mai aduce cineva aminte primele terminale non smart Huawei, distribuite gratuit la uşă de agenţii de vânzări ai RCS&RDS, despre care acum, privind la modele din seria P sau Mate - nu ai crede că sunt ale aceleiaşi companii?) pe segmentul de PC-uri avansul a fost unul rapid iar vârful de gamă al companiei din China - ultrabook-ul MateBook X Pro ediţia 2021 - este în mod poate surprinzător un concurent redutabil pe segmentul său.
Într-un mod oarecum similar cu situaţia de pe piaţa de smartphone-uri, şi pe segmentul de PC-uri din România, cu vânzări de circa un milion de unităţi într-un an (după explozia cererii provocată de munca de la distanţă), piaţa este concentrată în mâinile câtorva jucători (rivalul Lenovo din China fiind numărul unu), astfel că noii intraţi - precum  Huawei - trebuie să facă eforturi pentru a atrage atenţia şi pentru a deveni parte din procesul de evaluare al utilizatorilor înaintea unei achiziţii. Huawei a pornit de la zero dar este acum în plin avânt pe acest segment în România - cu o creştere a numărului de unităţi livrate de peste 1.000% în 2020, în condiţiile în care care compania nu se confruntă cu restricţiile de pe segmentul de smartphone-uri (şi ca să formulăm mai clar - găsiţi instalate procesoare Intel de generaţia 11, Microsoft Windows 10, se poate adăuga fără probleme Google Chrome etc).
Citiţi în continuare care a fost experienţa ZF cu modelul amintit de laptop Huawei pentru o perioadă de două săptămâni şi ce ne-a reţinut atenţia.



Concluzia perioadei petrecute cu laptopul este că Huawei a devenit un jucător redutabil în spaţiul ultrabook-urilor premium, iar MateBook X Pro este un produs care aparţine fără efort acestui segment - şi nu mă refer (doar) la preţ ci la calitatea împachetării, a accesoriilor incluse, la designul şi calitatea ridicată a materialelor, la culorile disponibile, dincolo de specificaţiile tehnice. Încep cu una dintre concluzii pentru că, până la urmă, aceasta răspunde, cred, şi uneia dintre întrebările pe care şi le pun cei în căutarea unui laptop din această gamă care au auzit poate de seria MateBook: merită să-l iau în calcul, are rost să mă duc să-l văd într-un magazin, să-l compar cu alte serii mai vechi din piaţă? Fără niciun dubiu, răspunsul este da.

Iată şi de ce am ajuns la această concluzie.

În primul rând împachetarea - odată ce este scos din prima cutie, de carton, mai degrabă un fel de “husă” de transport, cutia în care se află efectiv laptopul “strigă” că este vorba de un produs fashion, un competitor în eşalonul de sus al pieţei. Calitatea ambalajelor, a culorilor, a împachetării nu fac de ruşine Huawei indiferent alături de ce orice alt rival consacrat ar fi pus MateBook X. Totul este şi arată cum te-ai aştepta la un laptop premium. Cele două culori, nuanţe, tonuri mai degrabă în care este disponibil laptopul - “space grey” şi “emerald green” - nu sunt în niciun caz griul şi verdele de pe sistemele de buget, ci arată cu adevărat foarte bine. Dacă nu credeţi, alocaţi timp pentru o vizită în magazinele Huawei sau ale altor retaileri pentru a le vedea.
MateBook X Pro este un ultrabook orientat către productivitate - iar acest lucru sare în ochi în primul rând pentru că are un ecran cu formatul 3:2, care oferă asfel un spaţiu vertical suplimentar (faţă de ecranele 16:9) atât de necesar pentru a vedea mai mult din fişierele Word, foile din Excel, conversaţiile din Slack, paginile web sau participanţii la conferinţele banale de-acum via Microsoft Teams sau Zoom. Asta nu înseamnă însă că este un laptop care-şi face treaba bine arătând aşa şi aşa. Din contră: carcasa din aluminiu are finisaje ultra-fine, raportul ecran - carcasă este de 91% iar ramele extrem de înguste arată extraordinar, punând în valoare ecranul cu aproape 6 milioane de pixeli. Laptopul cântăreşte doar 1,33 de kilograme şi are sub 1,5 cm în punctul în care este cel mai gros - performanţe necesare oricărui concurent din această categorie.

Ecranul tactil (10 puncte) permite realizarea facilă a unor capturi cu imaginile afişare fără a utiliza alte aplicaţii, mişcând pur şi simplu 3 degete în jos. Simplu şi util. Experienţa este completată şi de touchpadul de dimensiuni mari, care permite de asemenea utiliazrea a diferite gesturi pentru a accesa unele funcţionalităţi.

Marginile extrem de subţiri au fost obţinute şi prin mutarea acum atât de necesarei camere foto / video pe tastatură în spatele unei taste, între F6 şi F7. Dacă nu ai nevoie de cameră aceasta este închisă / ascunsă, dacă ai nevoie de ea apeşi pe tastă şi ea apare şi îşi face treaba. O decizie bună din punct de vedere al liniştii pe care le-o conferă celor preocupaţi de intimitate şi de riscurile ca aceasta să fie accesată neautorizat, dar o decizie nu tocmai bună din punct de vedere al unghiului de vizualizare pe care îl oferă. O cameră care “te priveşte” de jos în sus nu le prezintă celorlalţi cea mai bună imagine a ta - este un lucru pe care cred că l-am învăţat cu toţii după mai bine de un an de nesfârşite conferinţe şi şedinţe via Teams, Zoom, Webex etc. Este însă acesta un criteriu important, mai important decât liniştea pe care o ai ştiind că nu poţi da acces accidental la ce “vede” camera laptopului? Este o decizie luată de fiecare dintre noi în parte şi este posibil ca designul remarcabil obţinut astfel să fie mai important pentru majoritatea utilizatorilor, cel puţin aşa aş înclina eu să cred luând în calcul procentul celor care intră în şedinţe pe Teams / Zoom cu camera închisă sau poziţionată în unghiuri ciudate chiar dacă acesta nu este amplasată în locuri neobişnuite.

Destul însă despre cameră: este un laptop destinat productivităţii, astfel că aş vrea să trec în revistă alte elemente importante la acest capitol. Dincolo de ecranul cu o excelentă reproducere a culorilor (100% din gama cromatică  sRGB), tastatura este una silenţioasă şi cu o cursă bună a tastelor, potrivită şi celor care petrec mai mult timp să scrie la laptop, aşa cum sunt eu. Bateria duce fără probleme o zi de lucru, inclusiv a celor cu o durată de 10-11 ore, în cazul în care lucraţi de undeva de unde nu aveţi acces la o priză. Nu este un laptop în care veţi edita în Premiere Pro clipuri 4K - pentru că nu acesta este spaţiul în care concurează MateBook X Pro - dar veţi putea realiza orice alte sarcini (care nu sunt grafic intensive la acest nivel extrem de stres) fără nicio problemă.

Un detaliu extrem de important: sistemul de ventilaţie este unul bine gândit, gurile de ventilaţie, eliminare a aerului cald fiind plasate în lateral, astfel că dacă ţineţi laptopul pe genunchi, direct pe o masă şi nu pe un stand ventilat special, sistemul nu se va supraîncălzi. Sistemul are chiar şi o “cameră de vapori ultra-subţire pentru răcire, lăsând căldura să se conducă la suprafaţă mai uniform”, conform producătorului. Este o adevărată uşurare. Sistemul este astfel gândit încât să faciliteze circulaţia fluxului de aer şi răcirea pentru o experienţă mai bună în utilizare. Nu pare ceva greu de făcut, dar haideţi acum să ne uităm la multe alte laptopuri premium de pe piaţă şi să vedem câte dintre ele au spaţiile de ventilaţie exact acolo unde sunt cel mai uşor de acoperit.
Continuând discuţia despre productivitate: laptopul are un port USB clasic (USB-A), jackul de 3,5 mm pentru căşti şi două porturi USB-C care pot fi utilizate pentru încărcare şi ataşarea de accesorii şi care susţin transferul de date cu viteze de până la 40 Gbps. Dacă laptopul este închis, unul dintre porturile USB-C poate fi utilizat pentru a încărca alte echipamente.

Încărcarea via USB-C este o veste extraordinară. Dacă pleci de acasă doar cu încărcătorul de la telefon, poţi încărca şi laptopul. Dacă pleci de acasă doar cu încărcătorul de la laptop poţi încărca şi telefonul - un singur cablu, un singur adaptor pentru priză. Excelent! Grosimea cablului USB şi dimensiunea adaptorului de priză din pachetul laptopului sugerează imediat că este vorba de un “ansamblu” care-ţi va încărca rapid bateria. Şi aşa este - încărcătorul cu o putere de 65W oferă 4 ore de lucru după doar aproximativ o jumătate de oră în priză. Este o performanţă aşteptată de oricine a mai folosit smartphone-uri Huawei şi este la curent cu abilitatea lor de a se încărca rapid.

În pachetul MateBook X Pro există şi un adaptor USB-C extrem de util, care odată ataşat oferă un port USB A (clasic), un port USB-C, unul HDMI (cel mult 3840x2160, 4K@60Hz) şi chiar unul VGA - probabil pentru conectarea la un proiector (o ciudăţenie pentru 2021, dar probabil încă există cerere pentru acest tip de conectivitate).
Expertiza din zona de smartphone-uri a Huawei a fost împrumutată pentru MateBook X Pro astfel că butonul de pornire include şi un senzor de amprentă. Rezultatul: pornirea şi autentificarea extrem de rapidă, este o funcţie extrem de convenabilă.

O funcţie extrem de utilă este Huawei Share, prin intermediul căreia sunt combinate practic resursele laptopului cu cele ale unui smartphone Huawei, şi prin intermediul căreia transferul de fişiere de date între cele două echipamente devine extrem de uşoară. Nu am testat cum funcţionează pentru că nu am avut la îndemână şi un smartphone Huawei însă merită să trecem în revistă câteva funcţionalităţi: odată ce conexiunea între cele două echipamente este realizată interfaţa de pe smartphone este afişată pe laptop, ceea ce înseamnă că se poate interacţiona cu ambele gadgeturi de pe un singur ecran; prin mişcări de tip drag and drop se muta fişiere de pe un echipament pe altul; smartphone-ul poate fi controlat inclusiv cu mouse-ul sau tastatura laptopului; camera şi microfonul de pe laptop pot fi utilizate de telefon pentru a răspunde la apeluri etc.

Sistemul vine, bineînţeles, cu suport pentru conexiuni Wi-Fi 6, ceea ce înseamnă că vitezele sunt de până la 3 ori mai mari iar stabilitatea conexiunii este mult mai bună.
Cele două versiuni ale MateBook X Pro disponibile pe piaţa locală au 16GB de memorie şi stocare SSD de 512 GB sau de 1 TB (NVMe PCIe), şi procesoare Intel Core i7 din generaţia 11 (i7-1165G7 sau i7-1135G7), placa grafică fiind Intel Iris Xe.

Preţurile de listă sunt în jur de 10.000 de lei pentru sisteme, dar compania organizează frecvent promoţii prin intermediul magazinului propriu huaweistore.ro şi al partenerilor, astfel că este posibil să obţineţi reduceri de până la 1.500 - 2.000 de lei.
Concluzia noastră? Dacă sunteţi în căutarea unui ultrabook premium includeţi Huawei MateBook X Pro în lista scurtă de candidaţi, este un concurent redutabil şi neaşteptat în acest segment.