Marea redeschidere a Europei se loveşte de un obstacol complicat de trecut: penuria de forţă de muncă

Autor: Catalina Apostoiu 31.05.2021

După ce au fost închise luni întregi din cauza restricţiilor anticoro­navirus, restaurantele din Berlin şi din mare parte a Germaniei s-au redeschis în ultima săptămână pentru servirea clienţilor în spaţii deschise. Pentru acestea, problema cea mai mare acum nu este legată de lipsa clienţilor, ci de lipsa personalului,

O penurie de forţă de muncă la nivelul întregii Europe afectează planurile de redeschidere a hote­lurilor, restaurantelor şi barurilor, ameninţând să pună presiune pe procesul de redresare economică, scrie Financial Times.

Unii manageri din sector spun că ar putea fi nevoiţi să majoreze salariile pentru a atrage angajaţi, sporind presiunile inflaţioniste pe termen scurt. Cu probleme similare se confruntă şi industriile ospitalităţii din alte ţări.

În Franţa, după luni petrecute în şomaj tehnic, angajaţii decis să nu se întoarcă la locurile de muncă din industria ospitalităţii, notează New York Times. Tendinţa stârneşte temeri majore în această ţară aflată în topul celor mai vizitate din lume.

Un deficit de până la 100.000 de angajaţi din restaurante şi hoteluri este deosebit de îngrijorător pentru că sute de mii de oameni caută de lucru după cea mai severă recesiune din Franţa din ultimele decenii.

În Germania, proprietarii de restaurant au nenumărate teorii privitoare la lipsa de personal, de la muncitorii care au plecat din cauza pandemiei şi nu s-au întors încă, la o reorientare către alte sectoare, temeri legate de noi restricţii şi nemulţumire privitoare la condiţiile de lucru, potrivit Financial Times.

Şomajul din UE a crescut cu 2 milioane de oameni la 15,5 milioane de la începutul pandemiei, iar Banca Centrală Europeană estimează că un număr similar de persoane au intrat în şomaj tehnic sau au ieşit complet de pe piaţa muncii. Şi totuşi, anticipează Katharina Utermohl, economist la Allianz, restaurantele, hotelurile şi barurile vor avea în continuare probleme în a găsi angajaţi o vreme.

În pofida ratei ridicate a şomajului, Europa este pe cale să se confrunte cu o penurie de forţă de muncă la nivel general, notează Bloomberg.

Pe termen scurt, restricţiile de călătorie înseamnă că muncitorii nu vor putea trece graniţele la fel de uşor în interiorul locului, iar aceasta este o problemă pentru că UE este pe cale să distribuie fondul de redresare de 800 mld. de euro, concentrate pe industriile mediului şi digitală care vor necesita specialişti.

Reţelele obişnuite care furnizează muncitori noi au fost de asemenea perturbate, cu un impact de durată. Târgurile de joburi au fost anulate, iar programele de pregătire profesională au fost date peste cap. Universităţile se confruntă cu o scădere a numărului de studenţi străini. Acestea vor exacerba provocarea de ordin demografic a regiunii.