Începe marea secare a companiilor de stat? Transgaz anunţă un memorandum pentru mandatarea oamenilor statului în AGA ca să ceară 90% din profiturile pe 2020 ale companiilor de stat ca dividende

Autor: Liviu Popescu 31.05.2021

Pentru moment nu este clar dacă acest memorandum se va aplica doar companiilor al căror acţionar majoritar este SGG – precum Transgaz şi Transelectrica – , sau tuturor companiilor de stat.

Secretariatul General al Guvernului (SGG), acţionar majoritar al operatorului naţional de transport gaze naturale Transgaz (TGN) a transmis în baza unui memorandum ca reprezentanţii statului în AGA/CA-urile com­paniilor de stat şi regiile autonome să fie mandataţi să acţioneze pentru repartizarea a minimum 90% din profitul net realizat în 2020 sub formă de dividende.

Anunţul a fost făcut vineri seară după închiderea şedinţei de tranzacţionare de către Transgaz, într-un comunicat sec, de doar câteva rânduri, şi care a creat confuzie în rândul participanţilor pe piaţa de capital întrucât nu este clar pentru momentan dacă această solicitare se aplică doar companiilor controlate prin SGG sau şi companiilor controlate prin Ministerul Energiei.