Inflaţia din prima economie europeană ajunge la cel mai înalt nivel din 2018 după ce autorităţile au ridicat măsurile de distanţare socială. Preţurile de consum au crescut cu 2,4% în luna mai, peste estimările analiştilor

Autor: Eduard Ivanovici 01.06.2021

Inflaţia din prima economie europeană a crescut la cel mai înalt nivel din octombrie 2018 după ce autorităţile locale au început să ridice restricţiile suportate de restaurante, magazine şi centrele culturale, notează Bloomberg.

Preţurile de consum din Germania au crescut cu 2,4% în luna mai, întrecând aşteptările economiştilor de 2,3%. Date vin în urma publicării unor rezultate asemănătoare în Spania şi Italia. Totodată, un raport dedicat zonei euro arată că inflaţia regiunii ar putea ajunge la 1,9%.

De altfel, inflaţia oferă momente de creştere în aproape toate colţurile lumii pe măsură ce sfârşitul perioadelor de lockdown stimulează cererea de bunuri şi servicii pe fondul deficitului generalizat de materiale şi întreruperilor lanţurilor de aprovizionare.

În mai, preţurile sectoarelor de agrement, entertainment şi cultură au crescut pe teritoriul Germaniei, fiind urmate de o creştere a preţurilor obiectelor vestimentare şi industriei energetice.

În timp ce zonă euro pare să se afle pe o pantă economică ascendentă, oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că majorările de preţ trebuie să fie tratate cu atenţie, neputând discuta despre retragerea suportului monetar.

Agenţia de statistică a Franţei, Insee, a declarat recent că luna aprilie a început cu un declin al cheltuielilor de consum de 8,3% faţă de luna precedentă, în condiţiile în care economiştii estimau o scădere de aproximativ 4%.