Humans, start-up românesc care foloseşte inteligenţa artificială pentru manipularea vocii, imaginii şi gesturilor unei persoane, a creat o metodă de validare ce foloseşte biometria

Autor: Alexandra Cepăreanu 02.06.2021

Start-up-ul românesc de deep tech Humans, care dezvoltă cu ajutorul inteligenţei artificiale o platformă ce permite manipularea vocii, imaginilor şi gesturilor unei persoane, a creat o metodă de validare în contextul blockchain, ce foloseşte biometria, denumită Proof-of-Human.

„Platforma Humans va permite oamenilor să creeze tot ce îşi pot imagina, iar prin generarea de către algoritmi a conţinutului, vor putea să ȋşi pună ȋn practică ideile fără să mai fie constrȃnşi de buget, timp, spaţiu sau abilităţi. Dar democratizarea acestei tehnologii vine cu o serie de riscuri – control redus asupra utilizării ADN-urilor digitale, fake news, dificultatea de a face distincţia ȋntre ce este real şi ce este generat de AI. Adoptȃnd blockchain, am găsit rezolvarea la toate acestea”, a spus Sabin Dima, CEO al platformei Humans.

Start-up-ul românesc a atras anul trecut o finanţare de 330.000 de euro pentru dezvoltarea unei tehnologii capabile să genereze synthetic (AI-created) media, iar printre cei mai mari investitori s-a aflat fond de venture capital Early Game Ventures, care investeşte în start-up-uri din România din industrii emergente, şi ROCA X, parte a Impetum Group.

De asemenea, reprezentanţii Humans consideră că blockchain este cel mai potrivit mediu pentru a construi un ecosistem ȋn care oricine poate contribui cu date, tehnologii sau aplicaţii.

Astfel, tehnologia blockchain aduce transparenţă, eliminȃnd posibilitatea de fake news - fiecare utilizare a ADN-ului digital este aprobată de creator, iar acesta, la rȃndul său, are acordul persoanei reale din spatele ADN-ului.

„Humans, prin puterea blockchain şi a Inteligenţei Artificiale, ȋi permite oricui să ȋşi transpună unicitatea ȋntr-un ADN Digital, să deţină propria identitate digitală şi să ȋşi scaleze potenţialul. Toate acestea menţinȃnd un control complet asupra eului digital şi a modului ȋn care este folosit”, a mai spus Sabin Dima.

Blockchain permite, în acelaşi timp, implementarea unei chei biologice de control, pentru a verifica şi certifica faptul că în spatele ADN-ului digital se află o persoană reală.

„Practic, prin mecanismul de consens Proof-of-Human, sistemul solicită o dovadă de umanitate şi validează date biometrice care atestă faptul că ȋn spatele fiecărei decizii AI se află o persoană reală.”

Cei mai mari investitori în compania Humans sunt Răzvan Munteanu şi fondul de investiţii Early Game Ventures.