Atacul cibernetic lansat asupra celui mai mare furnizor de carne din lume ar fi fost proiectat de o organizaţie criminală din Rusia, spune Casa Albă. Incidentul vine la scurt timp după lovitura primită de reţeaua de combustibili Colonial Pipeline

Autor: Eduard Ivanovici 02.06.2021

Atacul ransomware care a răpus JBS, cel mai mare furnizor de carne la nivel mondial, a fost efectuat, cel mai probabil, de o organizaţie criminală cu sediul în Rusia, a declarat Casa Albă, bazându-se pe o serie de date oferite de compania cu sediul în Sao Paulo, potrivit Financial Times.

În urma atacului, firma a fost forţată să oprească preluarea cărnii de porc şi celei de vită în mai multe fabrici din Canada, Australia şi Statele Unite, unde au fost afectaţi circa trei mii de angajaţi.

Recent, compania a declarat că a reuşit să treacă aproape în totalitate peste problemă, iar majoritatea fabricilor îşi vor putea relua în scurt timp activităţile.

Incidentul, descoperit duminică, este ultimul dintr-o serie de atacuri cibernetice asupra companiilor cu roluri importante în economia americană, incluzând aici atacul ransomware care a oprit luna trecută reţeaua de combustibili Colonial Pipeline, grup ce transportă aproape jumătate din petrolului consumat de-a lungul coastei de est a SUA.

Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt al Casei Albe, spune că FBI-ul a derulat o investigaţie cu privire la atacul de zilele trecute, adăugând că situaţia ar fi fost generată de o organizaţie criminală din Rusia. Între timp, preşedintele Joe Biden i-a transmis administraţiei pe care o conduce să găsească o modalitate prin care să limiteze întreruperile lanţurilor de aprovizionare.

Kremlinul a declarat miercuri că nu are nicio informaţie cu privire la persoanele din spatele atacului, însă va răspunde oricăror solicitări din partea autorităţilor americane.

„Nu ştiu nimic despre acest lucru. Păstrăm anumite contacte prin intermediul canalelor diplomatice... dacă americanii aduc orice fel de acuzaţii, acestea vor fi procesate într-o manieră mai degrabă rapidă”, spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Atacurile cibernetice vor fi unul dintre principalele subiecte de discuţie dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, cei doi preşedinţi urmând să se întâlnească luna aceasta în cadrul unui summit din Geneva.

„Întrucât JBS controlează aproape 20% din carnea procesată în SUA, atacurile de acest gen au implicaţii masive asupra aprovizionării cu produse alimentare la nivel naţional”, susţine Uniunea Naţională a Fermierilor din SUA.