PNRR promite 434 km de autostradă până în 2026. În ultimii cinci ani, s-au dat în folosinţă aproximativ 200 km

Autor: Alina-Elena Vasiliu 02.06.2021

Un total de 434 de kilometri de autostradă ar urma să fie construiţi în România în următorii cinci ani, potrivit Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care a fost depus luni la Comisia Europeană. Din suma totală de 29,2 miliarde de euro, alocată României, transporturile vor primi 7,6 miliarde de euro.

„Banii vor fi folosiţi pentru a se realiza autostrăzi, şcoli, creşe, vom renova zeci de spitale. Toate investiţiile trebuie să se încheie în 2026”, a spus premierul Florin Cîţu în conferinţa de prezentare a PNRR.

Programul prevede realizarea autostrăzii A7 – „autostrada Moldovei”, care ar urma să lege Moldova de Bucureşti. PNRR va finanţa tronsonul Ploieşti-Paşcani, cu o lungime de 324 de kilometri. Alte câteva proiecte mai mici de infrastructură sunt de asemenea prevăzute în PNRR.

„Prin finanţarea autostrăzilor A7 şi A8 ce vor lega regiunea de Bucureşti şi de Transilvania, se va asigura o conexiune rapidă ce va permite o creştere a nivelului de investiţii străine şi implicit a locurilor de muncă bine plătite”, se arată în PNRR.

Promisiunea celor 450 de kilometri de autostradă plănuiţi de România pentru următorii cinci ani vine în condiţiile în care, în perioada 2015-2019, aşadar tot în decurs de cinci ani, au fost daţi în folosinţă mai puţin de 210 kilometri de drum rapid.