ZF 15 minute cu un antreprenor. Robert Şerban, fondator Gral Medical: Avem un buget de investiţii de 7-8 mil. euro, vrem să extindem reţeaua de laboratoare şi centre de recoltare

Autor: Miruna Diaconu 03.06.2021

♦ Gral Medical efectuează între 500 şi 800 de teste COVID pe zi, însă cererea pentru acestea variază în funcţie de plecările oamenilor în vacanţe în străinătate.

Robert Şerban, fondator al operatorului de sănătate privată Gral Medical, spune că pen­tru anul acesta bugetul de investiţii se ridică la circa 7-8 mil. euro, iar planurile de dezvoltare constau în extinderea reţelei de labo­ratoare şi centre de recoltare, dar şi în des­­chiderea unui centru medical în Bucureşti.

„Vrem să deschidem un centru în Bucureşti şi să extindem reţeaua în ceea ce priveşte partea de laboratoare şi centre de recoltare pentru că pandemia ne-a arătat că în anumite momente oamenii nu au cum să ajungă la spital şi trebuie să găsească în afara spitalelor o soluţie pentru problemele lor. Bugetul de investiţii se ridică undeva la 7-8 milioane euro“, spune Robert Şerban, fondator Gral Medical, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Anul trecut, compania de servicii medicale a investit circa 500.000 euro pentru se adapta noilor condiţii de lucru. Astfel, banii au mers către diverse echipamente pentru mărirea vitezei de eliberare a rezultatelor testelor COVID din laboratoarele de biologie moleculară.

„Laboratorul de biologie moleculară făcea înainte puţine teste. De obicei se făceau pentru zona de oncologie care nu este foarte cerută. A trebuit să facem investiţii mari ca activitatea să se deruleze foarte repede. Am investit aproape 500.000 de euro ca să putem da repede rezultatul şi să îndeplinim şi toate cerinţele pe care le-au impus autorităţile atât pentru cei care plecau în străinătate, cât şi pentru sistemul coronaforms“, explică Robert Şerban.

În prezent, Gral Medical efectuează între 500 şi 800 de teste COVID pe zi, însă cererea pentru acestea variază în funcţie de plecările oamenilor în vacanţe în străinătate. Capacitatea maximă este de peste 2.000 de probe pe zi. Antreprenorul spune că pandemia a adus o serie de provocări şi pentru sistemul medical. Una dintre cele mai mari schimbări ale anului trecut a fost reconfigurarea circuitelor, astfel încât pacienţii care urmau tratamente de dializă să nu fie puşi în pericol de pacienţii care soseau în clinici şi nu erau testaţi.

Totodată, cadrele medicale au fost nevoite să se adapteze noilor condiţii de lucru, fiind forţate să îngrijează mai mulţi pacienţi care au apelat la serviciile medicale private, în timp ce anumite spitale de stat s-au ocupat doar de tratarea pacienţilor cu COVID.

Operatorul privat Gral Medical a mizat pe nişa afecţiunilor oncologice şi se află constant în topul celor mai mari jucători din piaţa privată de sănătate, estimată la 7 miliarde de lei anual. În piaţa de profil mai activează MedLife, Regina Maria, Medicover sau Sanador. Reţeaua de centre OncoFort din cadrul grupului Gral este formată din cinci spitale oncologice, cu o capacitate totală de 120 de paturi, două în Bucureşti şi restul în Piteşti, Ploieşti şi Craiova. De asemenea, Gral Medical are 20 de clinici şi laboaratoare în toată ţara, iar numărul pacienţilor care apelează la serviciile Gral ajunge chiar şi la un milion pe an.

Gral Medical a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 200 mil. lei.