Afaceri de la zero. Răzvan Jugănaru, campion naţional la mountain bike, a creat MTB Academy, o şcoală de ciclism care a strâns peste 300 de copii în jurul acestui sport

Autor: Alexandra Matei 03.06.2021

„Am început cu un copil, iar acum avem peste 300 de copii în trei centre: în Bucureşti, Câmpulung Muscel şi Braşov.“

Răzvan Jugănaru din Câm­pu­lung Muscel, campion na­ţio­nal în mountain bike cross country, şi-a dus pasiunea la un alt nivel şi a creat o şcoală de ciclism, MTB Academy, care a strâns până  astăzi peste 300 de copii.  Investiţia în academia de ciclism s-a ridicat la circa 50.000 de euro, iar astăzi aceasta are trei centre în ţară: în Bucureşti, Câmpulung Muscel şi Braşov. În centrul din Bucureşti sunt 13 antrenori, dintre care mai mult de jumătate au terminat şcoala de antrenori, o parte sunt încă în şcoală şi 25% dintre ei au diferite cursuri în zona de instructor sportiv.

„După ce am antrenat mai mulţi adulţi, a venit rugămintea unui părinte să lucrez cu un copil. A fost foarte dificil pentru mine pentru că abia terminasem şcoala de antrenori şi era o abordare diferită din punct de vedere pedagogic şi psihologic. Am început cu un copil şi în momentul de faţă avem peste 300 de copii în trei centre, în Bucureşti, Câmpulung Muscel şi Braşov. Unii copii vin de plăcere, învaţă să se des­cur­ce singuri, să comunice, să se respecte în­tre ei, să lucreze în echipă. Este un cumul de factori în şcoala noastră şi încercăm să-i pre­gătim pe copii mai ales pen­tru ce urmea­ză în viaţă, nu neapărat pen­tru a rămâne în spor­tul de perfor­man­ţă“, a spus Răzvan Jugănaru.

Acesta mai spune că dintre cursanţii şcolii de ciclism, doar 10% rămân, în general, în zona de sport de performanţă, în timp ce restul vin la cursuri pentru o viaţă sănătoasă.

O grupă de începători este delimitată în funcţie de categoria de vârstă a copiilor, explică Răzvan Jugănaru, astfel că ea se împarte în grupe de copii între 4 şi 6 ani şi grupe de copii între 7 şi 11/12 ani. Cel mai mic cursant, în mo­men­­tul de faţă, are 4 ani şi cel mai vârstnic cursant din academia de copii are 16 ani. De-a lungul tim­pu­lui, menţionează antreprenorul, au fost antrenate şi persoane de peste 60 de ani.

Un abonament cu 8 şedinţe pentru un copil costă 300 de lei. Antrenamentele din Bucureşti se desfăşoară în parcurile Carol, Tineretului şi Văcăreşti, dată fiind legislaţia şi terenul disponibil.

„Noi folosim tehnica în­vă­ţării prin joc, este cea mai na­­tu­rală, deoarece muscula­tu­ra şi organele se dezvoltă direct pro­por­ţional. Este o creştere lentă, dar sigură. Copiii cresc de mici cu sportul în sânge, cu o viaţă sănătoasă, iar când au ajuns la zona de juniori, peste 16 ani, deja au în memoria mus­culară toate mişcările. Statistic, sunt mult mai ordonaţi“.

Mulţi dintre cursanţi au mai luat contact cu acest sport înainte, vin echipaţi, dar majoritatea sunt începători, nu cunosc riscurile şi nu ştiu să le prevină, spune el, însă antrenorii le oferă toate aceste informaţii şi îi ajută să îşi aleagă cele mai potrivite biciclete.

Răzvan Jugănaru susţine că, odată cu pandemia de Covid-19, a venit şi o cerere mai mare pentru cursuri din partea copiilor, astfel că el a încercat să suplimenteze numărul antrenorilor şi să ofere sprijin tuturor copiilor.

Anul 2020 a fost mai bun faţă de 2019, consideră el, pentru că au venit mai mulţi copii şi inclusiv în perioada de lockdown academia a funcţionat online.

Fondatorul MTB Academy spune că şi-ar dori să apară mai multe astfel de şcoli în toată ţara, întrucât este foarte important să existe competiţie. Pe viitor, el îşi propune să se pregătească, împreună cu ceilalţi antrenori pentru a deveni din ce în ce mai buni şi are în plan deschiderea unor noi centre, în oraşe precum Piteşti, Cluj şi Iaşi, cu care se află în prezent în discuţii pentru acest pas.

„Din păcate, am fost pionieri în această zona şi nu am avut de unde să învăţăm anumite lucruri, aşa că am aruncat un ochi peste graniţă. Încercăm să dezvoltăm cât mai mult această zonă pentru că generaţia viitoare este cea care va putea face schimbări – în trafic, în mentalitate, în stilul de viaţă sănătos şi automat în sportul de performanţă“.

Cele mai accesibile trasee pentru biciclete în apropiere de Bucureşti, menţionate de Răzvan Jugănaru, sunt cele din Pădurea Băneasa, Pădurea Cernica şi Pădurea Comana. Totodată, trasee bune se găsesc şi în Sinaia, în zona dealurilor de lângă Ploieşti, dar şi în Poiana Braşov şi Păltiniş.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.