Piaţa imobiliară în T1: Investiţiile s-au redus cu 50%, iar dezvoltatorii sunt mai precauţi în livrările de proiecte. Tranzacţiile ar putea totaliza în acest an 700 mil.euro

Autor: Roxana Rosu 03.06.2021

Investiţiile de pe piaţa imobiliară s-au diminuat în primul trimestru cu circa 50% faţă de perioada similară din 2020, la aproximativ 74 milioane euro, remarcându-se diferenţe mari în evoluţia diferitelor sectoare, în condiţiile în care spaţiile industriale şi logistice continuă să atragă cel mai mare interes, în timp ce livrările noi au scăzut semnificativ pe aproape toate categoriile de active, arată o analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară JLL.

Începutul lui 2021 a adus pe piaţa locală şi un nou tip de investitor, odată cu intrarea în sectorul imobiliar a fondului de investiţii de tip private equity Oresa Ventures, care a cumpărat Solo Logistic Park din Iaşi de la compania locală Tester Group. Oresa Ventures este activ în Europa Centrală şi de Est, inclusiv România din 2005, unde deţine participaţii în 25 de companii din domeniul FMCG, construcţii şi servicii financiare.  

Potrivit analizei, deşi există încă multă incertitudine în ceea ce priveşte sfârşitul pandemiei, un număr consistent de tranzacţii sunt în diverse stadii şi ar putea să fie închise în acest an, cu un volum estimate la peste 700 milioane de euro.

Sectorul de birouri continuă să fie cel mai lichid, reprezentând aproximativ 50% din volumul potenţial din 2021.

În ceea ce priveşte yieldurile, acestea au rămas neschimbate în T1, respectiv 7% la birouri, 7,25% pentru centrele comerciale şi 8% la spaţii industriale.

Pe zona de birouri, cererea totală din Bucureşti a fost de 51.000 mp, puţin sub cea din T1 2020 (55.000 mp).  Cererea netă a reprezentat 19.600 mp, comparabil cu 19.200 mp înregistrată în primul trimestru din 2020. Relocările au avut cea mai mare pondere în totalul cererii, respectiv 34%, acestea fiind urmate de reînnoiri şi renegocieri de proiecte, cu aproximativ 25%.