Recommerce Group cumpără startup-ul românesc fenix.eco pentru a se extinde în Europa de Est

Ziarul Financiar 04.06.2021

Recommerce Group, unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul smartphone-urilor recondiţionate din Europa, cu operaţiuni în 24 de ţări, achiziţionează fenix.eco, un start-up românesc fondat în urmă cu 14 luni, conform unui anunţ al start-up-ului.

Tranzacţia dintre fenix.eco şi Recommerce Group va fi închisă din punct de vedere legal în luna iulie.

“Recommerce va beneficia de prezenţa fenix.eco în România pentru a-şi consolida poziţia pe piaţa locală.
Fondat în 2009 în Franţa, Recommerce Group foloseşte tehnologii brevetate şi inovatoare pentru răscumpărarea, renovarea şi vânzarea dispozitivelor second-hand.

Fenix.eco vinde smartphone-uri recondiţionate cu o garanţie de 12 luni la preţuri cu până la 50% mai mici faţă de cele noi, prin intermediul magazinelor şi a segmentului business-to-business.

Compania a fost lansată în aprilie 2020 de Grégoire Vigroux, Adrien Arnoux şi Hector Destailleur”, au comunicat companiile.

„Veniturile noastre au crescut cu 30% în 2020, iar anul acesta se vor majora cu 40% urmând să ajungem la o cifră de afaceri de 85 milioane de euro la finalul lui 2021. Pentru a continua această creştere exponenţială în anii următori, ne intensificăm dezvoltarea internaţională. Luând în considerare importanţa sa din punct de vedere demografic si economia aflată în curs de dezvoltare, Europa de Est este o piaţă mare, dar care nu este utilizată la adevăratul său potenţial. Prin achiziţia fenix.eco, ne dezvoltăm operaţiunile rapid şi eficient în această regiune promiţătoare. România este o bază extraordinară pentru ca Recommerce să îşi consolideze prezenţa în Europa de Est, datorită francofoniei ţării, apropierii culturale de Franţa, mediului de afaceri favorabil şi deschiderii către Europa”, a declarat Augustin Becquet, CEO al Recommerce Group.

Discuţiile dintre fenix.eco şi Recommerce au început la sfârşitul anului 2020. Recommerce va oferi mai multe detalii despre această achiziţie şi strategia sa de dezvoltare după finalizarea legală a tranzacţiei, în luna iulie.

„Încă din prima zi, ambiţia noastră a fost să devenim cel mai important jucător din Europa de Est în domeniul smartphone-urilor recondiţionate. Unirea forţelor noastre cu cele ale Recommerce Group este cea mai bună mişcare strategică pentru a ne atinge rapid acest obiectiv şi a rămâne competitivi. Această companie are o experienţă extraordinară, fiind unul dintre cei mai vechi, mai mari şi mai re-spectaţi jucători din Europa pe segmentul de recondiţionare. Acum, că facem parte din Recommerce Group, vom beneficia de capacitatea acestuia de aprovizionare la scară largă, de experienţa sa în răscumpărare, de dispozitive de calitate şi de preţuri concurenţiale”, afirmă Grégoire Vigroux, co-fondator fenix.eco.
Grégoire Vigroux va rămâne în consiliul de administraţie al companiei, în timp ce Hector
Destailleur şi Adrien Arnoux vor continua să se ocupe de operaţiunile locale.

Piaţa mondială a smartphone-urilor reutilizate (inclusiv reutilizate şi recondiţionate) este estimată să ajungă la 351,6 milioane de unităţi în 2024 faţă de 225,4 milioane de unităţi în 2020, potrivit unui raport publicat de International Data Corporation (IDC) în ianuarie anul acesta.