Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi: Despre sectorul bancar, inflaţie şi repartizările profiturilor companiilor de stat. Adrian Codirlaşu, CFA România: Acţiunile sunt o bună protecţie pentru inflaţie

Autor: Eduard Ivanovici 07.06.2021

Creşterea consumului, pe fondul ridicării treptate a restricţiilor împotriva COVID-19, determină şi o serie de presiuni inflaţioniste în economie în contextul în care mulţi români au ţinut „banii la saltea“ pe perioada stării de urgenţă.

Acesta este şi contextul în care BNR anticipează o inflaţie de 4,1% până la final de 2021, în creştere de la prognoza anterioară de 3,4%. Spre comparaţie, în prezent rata inflaţiei este de 3,24%. Investitorii anticipează că o rată ridicată a inflaţiei ar putea înseamna şi dobânzi mari, care se vor reflecta asupra sectorului bancar. Dar cum arată pentru restul companiilor listate?

„Vedem anticipaţii de inflaţie pe piaţă, iar acţiunile sunt o bună pro­tec­ţie pentru inflaţie. În momentul în care inflaţia creşte, vânzările com­paniilor cresc, ceea ce înseamnă că se îmbu­nă­tăţesc rezultatele finan­ciare cu impact pe profitabilitate şi, implicit, pe preţul din piaţă“, spune Adrian Co­dirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia 4 iunie 2021.