ZF Agropower. Dragoş Telehuz, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa: În cazul culturilor de câmp, dacă irigăm şi aplicăm tehnologia necesară, creşte producţia cu cel puţin 50%

Autor: Florentina Niţu 10.06.2021

Eficienţa culturilor de câmp (cereale) ar putea creşte cu cel puţin 50%, dacă fermierii ar iriga şi ar aplica tehnologia necesară, a afirmat Dragoş Telehuz, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Ialomiţa. El a fost prezent în cadrul emisiunii ZF Agro­power, proiect susţinut de Banca Transilvania şi Microsoft.

„În cazul culturilor de câmp, dacă irigăm şi aplicăm tehnologia nece­sară, creşte producţia cu cel puţin 50%. Lucrurile (investiţiile în irigaţii – n. red.) s-ar întâmpla mai uşor, dacă s-ar accesa bani mai uşor şi dacă ar dura mai puţin proce­durile“, a spus Dragoş Telehuz.

În plus, el menţionează că este greu să facă un agricultor investiţii în irigaţii, pentru că majoritatea are teren luat în arendă, iar proprietarii sunt numeroşi, împărţiţi şi este nevoie de un acord exprimat la notar de către fiecare.

„Sursele de apă din judeţul nostru sunt puţine şi ne alimentăm cu apă din judeţele Călăraşi şi Brăila. Problema este că infrastructura principală de irigaţii este pe domeniul public şi nu poate fi făcută decât de Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), că dacă putea fi făcută de antreprenori, era făcută de mult. Mai mult, nu se poate discuta de extindere de irigaţii fără o strategie a comasării şi nu se poate vorbi de irigaţii eficiente decât pe 50 de hectare, chiar şi cu sisteme de irigaţii prin picurare. Iar în culturile mari, nu se pune problema să folosim tamburi şi aripi pentru irigaţii, care necesită prea mulţi oameni”, a precizat Telehuz.

El adaugă că până acum, în judeţul Ialomiţa, anul agricol este acceptabil, „pentru că spre deosebire de Capitală, pe noi nu ne-a plouat în ultima vreme, dar aşteptăm şi apă pe canale”. El crede că, deşi l-a nivel naţional s-au făcut contracte pentru a se iriga în 2021 circa 780.000 de hectare, este prea puţin.

„O să avem probleme chiar dacă guvernul va reabilita infrastructura principală de irigaţii până la treapta a treia, deşi sunt studii ale Băncii Mondiale care spun că nu ar fi eficient să irigăm peste o anumită elevaţie, care nu depăşeşte treapta a doua faţă de nivelul de pompare, care este de 60 m. Depăşirea lui nu e rentabilă”, a mai spus Telehuz.

Infrastructura principală de irigaţii este amenajată pentru o suprafaţă de 3 milioane de hectare, dar se pot iriga doar 1 milion, potrivit datelor de la ANIF.