Statul solicită, ca acţionar majoritar, un dividend brut de 0,59 lei/acţiune la Transelectrica, respectiv repartizarea a 43 milioane lei din profitul obţinut de companie în 2020

Autor: Roxana Rosu 07.06.2021

Transelectrica,  operatorul sistemului naţional de transport al energiei, a anunţat luni la BVB că acţionarul majoritar, statul român, a solicitat distribuirea unui dividend brut de  0,59 lei/acţiune, respectiv o sumă totală de 43 milioane lei din profitul obţinut de companie în 2020.

Aprobarea dividendului a fost inclusă pe ordinea de zi a AGA din 22 iunie.

La preţul actual de tranzacţionare a acţiunii TEL la Bursă, dividentul propus asigură un randament de 2,3%.

Propunerea iniţială a companiei a fost un dividend de 0,8 lei pe acţiune, dar această variantă a fost respinsă de acţionari, în principal statul român prin secretariatul general al Guvernului (58,7%), la AGA din 27 aprilie. Aceasta a fost una dintre rarele adunări ale acţionarilor la care statul român nu a fost de acord cu propunerea conducerii cu privire la distribuirea de dividende.

Transelectrica a încheiat 2020 cu un profit contabil rămas dupa deducerea impozitului de 144 milioane lei, din care, după acoperirea rezervelor legale şi a altor rezerve, rămân de repartizat 43,9 milioane lei. Potrivit solicitării acţionarului majoritar, în final, suma distribuită acţionarilor prin dividende este de 43,2 milioane lei.

Pe lângă aprobarea dividendului, statul român a solicitat Transelectrica să includă pe ordinea de zi a AGA şi revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere al companiei şi numirea a cinci membri provizorii cu o duraă a mandatului de maxim 4 luni, cu posibilitatea prelungirii mandatului cu incă 2 luni, până la finalizarea procedurii de selecţie.

Transelectrica a terminat primele trei luni ale anului cu venituri totale de 726 de milioane de lei, cu 20% mai mari faţă de cele raportate în perioada similară a anului trecut. Totodată, profitul net al perioadei a fost de circa 82 de milioane de lei, cu 6% mai mult faţă de primele trei luni din 2020.

Reprezentanţii firmei mai spun că în primul trimestru al anului 2021, Transelectrica a realizat 27% din întreg planul anual de investiţii asumat de managementul companiei pentru întreg anul, respectiv 88,4% din valoarea bugetatã pentru primele trei luni. Pentru anul 2021, compania şi-a propus un plan anual de investiţii în valoare de peste 307 milioane de lei.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis la finele lunii mai, în baza unui memorandum, ca reprezentanţii statului în AGA/CA-urile com­paniilor de stat şi regiile autonome să fie mandataţi să acţioneze pentru repartizarea a minimum 90% din profitul net realizat în 2020 sub formă de dividende.