ANALIZĂ ZF. România, al doilea producător de gaze al UE, îşi alimentează industria cu gaze mai scumpe decât Austria sau Ungaria, ţări lipsite de resurse. De la începutul anului, preţul s-a majorat cu peste 50%. Creşterea cererii asociată cu redresarea economiilor postpandemie a dus preţul energiei la un nivel record. Acelaşi lucru este vizibil şi pentru gazul natural

Autor: Roxana Petrescu 08.06.2021

România, al doilea mare producător de gaze naturale din UE, a terminat anul trecut cu unul dintre cele mai ridicate preţuri pentru consumatorii industriali, după cum arată datele de la Eurostat.

Astfel, companiile mari sau micile afaceri locale au avut în trecut de suportat facturi mai mari decât cele din Austria, Ungaria sau Bulgaria, ţări lipsite de resurse interne de gaze. Gazul livrat industriei din România a fost chiar mai scump decât cel consumat de companiile din Olanda, cel mai mare productor de gaze natural la nivel European.

Şi în ceea ce priveşte preţul energiei electrice, statisticile din nou nu sunt în favoarea României, în ciuda mixului de producţie de invidiat.