Industria românească primeşte gaze mai scumpe decât cea din Austria sau Ungaria. Pe bursa de la Viena, preţul gazului era la începutul lunii iunie cu peste 50% mai mare faţă de primele zile din an

Autor: Roxana Petrescu 08.06.2021

Energia electrică este la rândul său la niveluri record.

România, al doilea mare producător de gaze naturale din UE, a terminat anul trecut cu unul dintre cele mai ridicate preţuri la gaze pentru consumatorii industriali, după cum arată datele de la Eurostat.

Astfel, companiile mari sau micile afacerei locale au avut în trecut de suportat facturi mai mari decât cele din Aus­tria, Ungaria sau Bulgaria, ţări lipsite de resurse interne de gaze. Gazul livrat industriei din România a fost chiar mai scump decât cel consumat de companiile din Olanda, cel mai mare producător de gaze naturale la nivel european. Mai mult, datele de pe bursa austriacă Central Euro­pean Gas Hud (CEGH) arată o scumpire spectacu­loasă de la în­ceputul anului pe partea de tranzacţii spot. Astfel, dacă pe 1 ianuarie gazul se tranzacţiona cu 17 euro pe MWh, la în­ce­putul acestei luni gazul ajunsese la aproape 26 de euro pe MWh.

Problema este că perioada de scumpire se suprapune pentru una de creştere a importurilor, atât la energie, cât şi la gaze. Cele mai recente rapoarte publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în februarie ponderea gazului de import a ajuns aproape la 20% din consum.