Urmează anuarul şi videoconferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie. Cinci noi miliardari în lei în anul pandemiei, record absolut pentru businessul antreprenorial românesc

Autor: Dana Ciriperu 08.06.2021

♦ Topul celor mai mari companii antreprenoriale după cifra de afaceri a ajuns pentru prima dată în 2020 la 19 jucători, după un an cu cinci noi intrări în acest clasament şi două ieşiri ♦ Dedeman Bacău (bricolaj) este lider detaşat, iar pe locul doi urcă Altex, compania electro-IT creată de Dan Ostahie, care face schimb de locuri cu Fildas Trading, compania de distribuţie din grupul Fildas-Catena dezvoltat de Anca Vlad.

Traderul de energie Getica 95 (Viorel Tu­dose), dis­tri­bui­to­rul de bunuri de larg consum Aquila din Ploieşti (Alin Dociu, Cătă­lin Vasile), Dona Logistică (Eu­gen Banciu), firmă de dis­tri­buţie de medicamente creată în 2018, Spe­dition UMB, constructorul lui Dorinel Umbră­rescu şi Fan Cou­rier, cea mai mare com­panie de curierat fondată de Adrian şi Neculai Mihai şi Felix Pătră­şcanu au intrat în 2020 în clublul com­pa­niilor antrepre­no­ria­le cu afaceri de cel puţin un mi­liard de lei. Pentru fie­care dintre aces­te companii, 2020, anul pande­mi­ei, a fost cel mai bun an ca business.

Topul celor mai mari companii antre­pre­­noriale după cifra de afaceri a ajuns pen­­tru prima dată în 2020 la 19 ju­cători, după un an cu cinci noi in­trări în acest cla­sa­ment şi două ieşiri. În 2019, doar 16 com­pa­­nii antre­prenoriale româ­neşti au avut o ci­­fră de afaceri de cel puţin un mi­liard de lei.

Vedeţi exclusiv pe www.zfcorporate.ro care sunt cele 19 companii antreprenoriale cu afaceri de cel puţin 1 miliard de lei în 2020 şi cum au evoluat businessurile lor în ultimii trei ani

Faţă de 2018, capitalismul „mare“ românesc a mai câştigat o firmă, iar faţă de 2017 erau patru companii în plus.

2020, anul pandemiei de COVID-19, un an de zbucium pen­tru economiile din întreaga lume a gene­rat astfel un număr record de noi companii antreprenoriale în clubul miliardarilor în lei. Şi dacă în cazul unora dintre aceste firme (Dona Logistică sau Aquila Part Prod Com) depăşirea pragului de un miliard de lei era anticipată de rezultatele din anii anteriori, pentru Spedition UMB sau Getica 95 vânzările din 2020 au consemnat un salt de câteva ori faţă de 2019.

Cu siguranţă România ar fi putut avea mai multe firme antreprenoriale de talie mare, dar marile tranzacţii semnate în toţi aceşti ani au dus în tabăra capitalului străin alte businessuri antreprenoriale care ar fi putut râvni la un astfel de clasament.

Iar cel mai recent exemplu vine chiar din 2020. Afacerea românească de 1,5 miliarde de lei - Smart Diesel din Arad -  o prezenţă constantă în topul marilor companii antreprenoriale din ultimii cinci ani - a făcut obiectul uneia dintre cele mai mari tranzacţii semnate în 2020 şi a ajuns în portofoliul grupului german DKW.

Smart Diesel, prin acordul cu grupul german DKV, a ieşit astfel din tabăra afacerilor antreprenoriale şi s-a mutat către capital străin, la fel cum s-a întâmplat în ultimii ani cu farmaciile Help Net (Ovidiu Buluc), cu Agricost (Constantin Dulute) sau cu Albalact (Raul Ciurtin).

Din topul companiilor antreprenoriale cu afaceri de cel puţin 1 miliard de lei a mai coborât în 2020 şi transportatorul aerian Blue-Air ale cărui vânzări au fost grav afectate de criza transporturilor provocată de pandemia de coronavirus. Blue Air a avut în 2020 vânzări de 757 mil. lei, faţă de 2,1 mld. lei cu un an în urmă.

De cealaltă parte, alte două companii din zona de transport – Fan Courier şi Aquila Part Prod Com – au raportat în 2020 afaceri în creştere cu 28%, respectiv 58%, rate de creştere care au trimis cele două firme între marile businessuri antreprenoriale româneşti.

Cu puţine excepţii însă, nucleul companiilor mari antreprenoriale de astăzi, cel puţin la vârf, se află în prima generaţie de capitalişti ai României, cei care au pornit afaceri la începutul anilor 1990.

Clasamentul realizat de ZF ia în calcul doar entităţile fiscale aşa cum apar la Registrul Comerţului, şi nu grupuri de firme sau rezultate consolidate anunţate de companii.